U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Speeddates tussen meiden Leeuwarder Lyceum en vrouwelijke professionals bèta-/technische sector

Derdeklassers havo en vwo voelen vrouwelijke technische professionals aan de tand over hun vak. Op donderdag 10 oktober a.s. komen vier vrouwen met een bèta/technisch beroep naar het Leeuwarder Lyceum,  school van OSG Piter Jelles, om te speeddaten met meisjes uit klas drie van de havo en het vwo.

De speeddates vinden plaats in twee ronden: van 9.30 uur – 11.00 uur en van 11.15 uur – 12.45 uur. Er wordt gesproken over opleiding, werk en belangrijke keuzemomenten. De speeddates zijn een initiatief van de VHTO (landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek). Door de speeddates krijgen de leerlingen een beter beeld van de beroepen in de technische sector en het geeft ze een kans zich te identificeren met de vrouwelijke rolmodellen.  

Betty de Jong (technisch onderwijsassistent en decaan) is zelf als vrouw in de techniek werkzaam op het Leeuwarder Lyceum en organiseert de speeddate op de school: “Voor ons is het belangrijk dat onze leerlingen goed worden voorbereid op hun toekomst en dat ze de kans krijgen hun talenten te ontwikkelen. Om ze daarin goed te begeleiden is voorlichting belangrijk. Dit willen we zo goed mogelijk doen en we willen de stereotyperingen die er bestaan over bepaalde opleidingen en beroepen ontkrachten. We weten dat er vooroordelen zijn over de bèta- en technische sector en dat die er vaak voor zorgen dat er opleidingen en beroepen worden uitgesloten door meisjes, die juist zo goed bij ze zouden passen. Door –onder andere- het gesprek met vrouwelijke rolmodellen hopen we ze enthousiast te maken voor die mooie sector.”

Leeuwarder Lyceum

Op het Leeuwarder Lyceum worden leerlingen geprikkeld en nieuwsgierig gemaakt en wordt een onderzoekende houding gestimuleerd. Het brede aanbod van havo en vwo en het Technasium wordt gecombineerd met interessante vakken en activiteiten binnen en buiten de school. In het 1e en 2e jaar volgen leerlingen zowel op havo als vwo het vak Onderzoeken & Ontwerpen in een speciale Technasiumwerkplaats. Vanaf het 3e leerjaar is het een keuzevak. Daarnaast kunnen leerlingen  deelnemen aan de Young Solar Challenge en de Lego League. Voor onder andere wiskunde en biologie worden leerlingen uitgedaagd om mee te doen Olympiades.

Discussieer mee