U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Spreekbeurten van bekende Nederlanders en gepassioneerde Friezen op gratis toegankelijk Spreekbotenfestival

Komend weekend (2 t/m 4 februari) opent Lân fan taal, de vrijstaat voor alle talen in de wereld in het hart van Friesland. In de Prinsentuin vieren Lân fan taal en Explore the North de opening met het drie dagen durende Spreekbotenfestival. Op sfeervolle boten en in De Koperen Tuin zien bezoekers muziek, literatuur en spreekbeurten van bekende en onbekende sprekers. Kinderen mogen op zondagmiddag vertellen waar ze blij van worden en leren een spreekbeurt opzetten in het Kunst-taal-laboratorium.

Fascinaties van gepassioneerde Friezen en andere fanaten
Het Spreekbotenfestival laat bezoekers kennismaken met bijzondere fascinaties van tientallen gepassioneerde Friezen en andere fanaten. In de Prinsentuin meren boten aan die podium bieden aan dertig minuten durende spreekbeurten. Zo vertelt Hilda Snippe over ‘Blind vertrouwen op mijn geleidehond’ en luisteren bezoekers naar de wondere wereld van popfotograaf Nick Helderman. Fleur van der Bij geeft een spreekbeurt over haar boek ‘De Nijl In Mij’. Nynke de Jong, bekend als tafeldame bij De Wereld Draait Door, vertelt op de Bald’r over nutteloze weetjes, waar je toch veel aan hebt. Muziek komt vrijdagavond van de The Jerry Hormone Ego Trip.

Kunst-taal-laboratorium voor kinderen
Op de zondagmiddag staat er een speciaal programma voor kinderen met het Kunst-taal-laboratorium. Kinderen worden in drie stappen op verschillende boten op weg geholpen naar een spreekbeurt die ze zelf mogen presenteren op de Bald’r. De kinderspreekbeurten worden afgewisseld met optredens van onder andere muzikant Peter Sijbenga. Stadskunstenaar van Leeuwarden Jamila Faber speelt haar voorstelling Lola & De Grijze Massa.

Projecties op de Oldehove
Dichter Tsead Bruinja en visueel kunstenaar Jules van Hulst worden geïnterviewd over het videokunstwerk ‘Foarlopich lân / Voorlopig land’ die zij in samenwerking met zanger/theatermaker Herman van Veen produceerden. De projectie van het werk is vrijdagavond 2 februari om 20:00 uur te zien op de Oldehove en vormt het startsein voor het gehele openingsweekend van Lân fan taal, waarvan het Spreekbotenfestival onderdeel is. Op 2, 3 en 4 februari presenteren ook Tresoar, DNALWD2018 en de Britse kunstenaar Tim Etchells programma waarmee de taal wordt gevierd.

Het hele programma is te vinden op www.lanfantaal.nl, blokkenschema’s van het Spreekbotenfestival zijn te zien via www.explore-the-north.nl.

Spreekbeurtenfestival
Prinsentuin, Leeuwarden

Vrijdag 2 februari: 20:30 uur – 00:00 uur
Zaterdag 3 februari: 19:00 uur – 00:00 uur
Zondag 4 februari: 13:00 uur – 17:00 uur

Discussieer mee