Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Staatssecretaris: houd noodopvang WTC open tot er alternatief is

Staatssecretaris Eric van den Burg roept Leeuwarden op om de noodopvang in het WTC open te houden tot er een alternatief is. Zodra die alternatieve opvang er is, komen de bewoners van het WTC landelijk als eerste aan de beurt voor een verhuizing.

In de noodopvang wonen sinds november zo'n 600 vluchtelingen, onder wie ruim 100 kinderen, onder moeilijke omstandigheden. Burgemeester Buma liet woensdagavond tijdens een informatiebijeenkomst weten dat hij de zorgen daarover heeft aangekaart bij staatssecretaris.

Die heeft vervolgens aangegeven dat het WTC zijn prioriteit heeft. Zodra er een andere opvang beschikbaar is voor de vluchtelingen uit Leeuwarden, krijgen zij landelijk voorrang.

"Er is geen alternatief"
Toch ziet het er niet naar uit dat dit op korte termijn gebeurt. "We zijn continu op zoek naar plekken om vluchtelingen op te vangen, zowel voor de korte als lange termijn", laat Van den Burgs woordvoerder weten. "Maar we hebben niet zomaar een plek."

Ook wat de staatssecretaris betreft is het WTC geen plek om vluchtelingen langdurig op te vangen, zegt zijn woordvoerder. "De situatie in Leeuwarden is heftig en absoluut niet hoe we het willen, maar er is geen alternatief."

Bed binnen of slapen op gras 
Daarom roept de staatssecretaris Leeuwarden op om de noodopvang niet te sluiten. "Momenteel zitten we landelijk in een situatie dat een bed binnen beter is dan slapen op gras of op een stoel. Zoals in Ter Apel."

"Elke dag is het weer spannend of we mensen binnen in een opvang kunnen laten slapen. Als er een alternatief is, dan gaat Leeuwarden als eerste dicht. Maar er is nog geen alternatief."

Asielzoekerscentrum Leeuwarden
Een alternatief voor lange termijn zou een asielzoekerscentrum in Leeuwarden kunnen zijn. Het COA gaf woensdag aan dat ze een gebouw op het oog hebben waar ze een azc kunnen vestigen. Waar precies, en per wanneer, is nog niet duidelijk omdat de onderhandelingen nog in volle gang zijn.

Discussieer mee