Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Steenstra, Hiemstra en Wassenaar winnen de 169ste pc

Trio Tjisse Steenstra (K), Renze Hiemstra en Hans Wassenaar winnen de 169ste pc op het Sjûkelân in Franeker. In een spannende finale werd partuur Marten Bergsma, Hylke Bruinsma en Hendrik Kootstra met 5-5 6-4 verslagen.

In een spannende finale won het partuur Steenstra, Hiemstra en Wassenaar die niet alleen zijn tegenstander, maar ook ‘de geheimen van het heilige Sjûkelân’ wist te verslaan. Partuur Marten Bergsma, Hylke Bruinsma en Hendrik Kootstra roken aan de winst bij eerst een 5-3 6-6 voorsprong. Op dat moment kwamen de geesten uit de ondergrondse gewelven naar boven en lieten de anders zo stoïcijnse opslager Marten Bergsma struikelen.
Op 5-3 6-6 miste Bergsma het perk maar er was nog niets verloren met een 5-4 voorsprong. De genadeklap werd uitgedeeld nadat drie keer een matchpoint (5-4 6-2) om zeep werd geholpen. Een voorslag van Bergsma luidde het noodlot in en op 6-6 miste de opslager uit Minnertsga het perk naar vijf eersten gelijk. Een fantastisch kaatsende Hendrik Kootstra miste het perk. Steenstra vuurde een projectiel richting perk naar 6-0 maar kon de genadeklap niet uitdelen. Renze Hiemstra bekroonde zijn prima kaatsen door de bal op 5-5 6-4 vanuit het achter perk over de boven te jagen.
Voor Tjisse Steenstra (koning) was het zijn eerste pc-overwinning.

Hobbels richting finale
De weg richting eindstrijd verliep voor Steenstra c.s. niet geheel gladjes. Onderweg moesten de nodige hobbels worden glad te strijken. De 5-0 6-0 winst in de eerste omloop was een normale. Haye Jan Nicolay, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar zorgden voor de nodige problemen na eerst een 3-0 en 5-3 voorsprong. Nicolay met zijn maten kwamen terug naar vijf eersten gelijk, maar moesten alsnog het dappere hoofd buigen: 5-5 6-0.
In de halve finale werd het uitgebluste trio Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Evert Pieter Tolsma met 5-1 6-2 verslagen
Medefinalist Bergsma, Bruinsma en Kootstra wandelden door de eerste omloop. Tegen Bauke Triemstra, Daniël Iseger en Patrick Scheepstra leek er bij 3-1 en 4-2 nog geen vuiltje aan de lucht. Scheepstra, die op big-points de voorbest opslag van Triemstra overnam, haakte met een zitbal op 6-6 weer aan. Bruinsma sloeg daarna op 4-6 kwaad uit naar vier eersten gelijk. Na een voorslag van Bergsma op 4-6 en een achterstand van 4-5 hing er een verrassing in de lucht. Bergsma kwamen echter weer langszij en wisten op haren en snaren met 5-5 6-4 te winnen.
De clash tegen Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Jan Tymen Eisma (als vervanger voor de zieke Erwin Zijlstra die het twee omlopen volhield) was boeiend. Bergsma c.s. namen een 3-1 voorsprong en 5-3 voorsprong. Vooral Kootstra was die partij de gangmaker en elimineerde bijna in zijn eentje partuur van der Bos. Met een bovenslag op 5-3 6-2 sloeg hij ‘de afdeling Minnertsga’ naar de finale.

Uitslag:
1. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra, Hans Wassenaar
2. Marten Bergsma, Hylke Bruinsma, Hendrik Kootstra
3. Gerts Anne van der Bos, Taeke Triemstra, Jan Tymen Eisma
3. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra, Evert Pieter Tolsma

Discussieer mee