Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Steenstra, Hiemstra en Wassenaar winnen in Pingjum

De PC-winnaars Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar behaalden in Pingjum hun negende seizoenzege in de vrije formatie wedstrijden. In een spannende finale werd partuur Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra met volle telegraaf (5-5 6-6) verslagen.

 

De finale maakte veel goed van een verder vrij fletse heren hoofdklas dag in Pingjum. Van de vijf gespeelde partijen in de eerste omloop, konden de verliezers slechts acht eersten bijeen schrapen. Het merendeel van vijf eersten werd trio Marten Bergsma, Hendrik Kootstra en Menno van Zwieten gegund. Zij moesten na een riante 5-2 voorsprong alsnog in het stof bijten tegen Bauke Triemstra, Daniël Iseger en Patrick Scheepstra.

Finale kon alle kanten op
Na spellen gelijk, kwam partuur van der Bos door een zitbal van de Mantgumer op 3-2. Het scheelde een centimeter om op 3-2 6-6 een spel voorsprong te nemen. De opgeslagen bal van de Mantgumer eindigde op ‘het touw’. Trio Steenstra namen daarna een riant lijkende 5-3 4-0 voorsprong. Een misser van Steenstra op 4-4, een bovenslag na trik trak van Zijlstra betekend weer de aansluiting naar 5-4.
Bij die stand bleef de latere koning Tjisse Steenstra aan de opslag tot de beslissend laatste slag. De vijf eersten gelijk. kwam op de telegraaf na missers, een bovenslag, zitballen, een retour slag en een dure misser op 5-4 6-6 van Steenstra naar vijf eersten gelijk. Het kwartje leek voor partuur van der Bos alsnog de goede kant op te vallen na een misser van Steenstra en een bovenslag van Zijlstra. Een 'gremietige' retourslag van Steenstra bracht zijn partuur op matchpoint naar 5-5 6-4. Triemstra verzegelde in een trik track situatie met een bovenslag naar ‘alles aan de hang’. Op die stand vuurde Steenstra een onverwerkbare bal richting perk die centimeters binnen viel.

Moeizame route naar finale

De winnaars hadden daarvoor met schone telegraaf afgerekend met trio Nicolay. Partuur Bauke Triemstra bood daarna wel de nodige tegenstand, maar ging met 5-3 6-4 richting douche. In de halve finale keek het tegen een 0-3 achterstand aan tegen Peter van Zuiden, Kevin Jordi Hiemstra en Thomas van Zuiden (voor Gerben de Boer). Van Zuiden c.s. vergaten door te drukken waarbij de bovenslag van Wassenaar op 4-4 6-0 en 5-4 6-6 dodelijk was.
Trio van der Bos was met slechts twee eersten tegen en na een staan nummer moeiteloos de finale binnengewandeld.
Tjisse Steenstra winnaar jaarklassement
Met 57 punten is de ‘Broadsjebakker uit de Kleine Kerkstraat’ Tjisse Steenstra/ met nog twee wedstrijden te gaan, winnaar van het jaarklassement. Hans Wassenaar is met 50 punten de runner-up gevolgd door partuurgenoot Renze Hiemstra met 45 punten.
Volgende week zondag is er een vf wedstijd in Marsum. Een week later wordt het seizoen afgesloten met de kaatsklassieker De Oldehove partij (del) op sportpark Sonnenborgh in Leeuwarden.
Take Triemstra doet prima zaken klassement alle tijden

Voor het klassement aller tijden deed Taeke Triemstra prima zaken door dit jaar al 35 punten bij te voegen aan zijn totaal van 857. Piet Jetse Faber is ranglijstaanvoerder met 885 punten. Hotze Schuil met 876 punten staat tweede.
Uitslag:
1. Tjisse Steenstra (K), Renze Hiemstra, Hans Wassenaar
2. Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra, Erwin Zijlstra
3. Peter van Zuiden, Kevin Jordi Hiemstra, Thomas van Zuiden

Dames hoofdklas
De laatste vf wedstrijd bij de dames ging naar Ilse Tuinenga, Louise Krol en Sjanet Wijnia. In de finale werd trio Roelie Kroondijk, Amarins de Groot en Jennie Terpstra met 5-1 6-6 verslagen. Het derde geld in Folsgare was voor partuur Nienke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra.
Van de 19 vf wedstrijden bij de dames wist trio Nienke Sijbrandij c.s. er 12 van te winnen. Partuur Ilse Tuinenga c.s. won 7 keer.

Discussieer mee