U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Stichting Internationale Kinderhulp klaagt banken aan

Stichting Internationale Kinderhulp uit Leeuwarden klaagt banken aan. Voor de verwerking van iedere acceptgiro moet de stichting aan de banken €1,35 betalen.  Per 1 januari 2020 gaat die prijs zelfs naar € 3,- per verwerkte acceptgiro."Schandelijk", zegt directeur Richard van der Pols van Internationale Kinderhulp Nederland.

Sinds jaar en dag doneren ouderen veelal met behulp van een acceptgiro aan goede doelen. Omdat ouderen geen gebruik maken van computer of smartphone, is er eigenlijk geen goed alternatief.

"Natuurlijk kunnen ouderen doneren via een automatische incasso, maar dan zijn zij niet meer in staat om zelf te bepalen wanneer een en ander afgeschreven wordt. Het fijne van de acceptgiro is dat je zelf bepaalt wanneer deze op de post gaat. Wanneer je rekening het toelaat, kun je dan zaken betalen, of doneren aan een goed doel", aldus Van der Pols.

"Veel ouderen doneren op die manier maandelijks met acceptgiro aan tientallen goede doelen. Sommige ouderen hebben zo misschien wel 30 tot 50 goede doelen die zij maandelijks elk met 3 tot 5 euro ondersteunen. Wat is het toch mooi dat die oudere (vaak met alleen maar een AOW en klein pensioen) op die manier zoveel goede doelen weet te ondersteunen."

Nu is het zo, aldus Van der Pols, dat de banken heel graag van de acceptgiro af willen. Het kost hen veel geld omdat er veel werk bij komt kijken. Om bedrijven en goede doelen te motiveren om naar andere vormen over te stappen, zijn de verwerkingskosten van één acceptgiro in 2019 enorm verhoogd. De meest gangbare tarieven zaten begin 2019 nog op € 0,80 per verwerking. Inmiddels is dit gestegen naar gemiddeld € 1,80 en per 1 januari 2020 gaat die prijs naar € 3,- per verwerkte acceptgiro!

Van der Pols: "Nu gaan we even terug naar die oudere die 3 tot 5 euro per goed doel overmaakt. Je begrijpt het al. Het overgrote deel van dit geld, bedoelt voor goede doelen om er ‘goed’ mee te doen, gaat rechtstreeks naar de bank. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn."

 

Discussieer mee