U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Tentoonstelling fries land over het verleden van de provincie  

Vanaf 27 januari is in het Fries Museum een unieke animatiefilm te zien over de geschiedenis van Friesland en het Friese landschap. Fries Land toont aan de hand van geografische en historische kaarten, reikend van 10.000 jaar voor Christus tot vandaag de dag, hoe het land en de interpretaties daarvan door de jaren heen veranderde.

De tentoonstelling is een introductie op Elf Steden, Ferhaal fan Fryslân, De Terp, De Dijk en Hindeloopen. Met de toevoeging van Fries Land staat de hele eerste verdieping van het Fries Museum in het teken van Friese cultuur en historie.

Het Friese landschap heeft in het verleden verschillende verschijningsvormen aangenomen. Van een veengebied waar het water heerste, een streek waar terpen een veilig heenkomen boden, naar een provincie rijk aan meren en waterwegen, veilig omringd door dijken. Geografische kaarten tonen deze ontwikkelingen van het landschap.

Door de eeuwen is het gebied ook door historici en cartografen in beeld gebracht. Friesland als het land waar het Friese volk woont, maar ook het land dat door anderen als Friesland gezien en benoemd werd. Historische landkaarten verbeelden het hertogdom Frisia, de Zeven Friese Zeelanden, Friesland als een van de gewesten van de Republiek der Verenigde Nederlanden, maar ook als de provincie zoals we die nu kennen. Tegenwoordig is Friesland een provincie in het noorden van Nederland. Maar er is ook een tijd geweest dat de Friese landen zich uitstrekten van het Belgische Zwin tot de Duitse Wezer.

 

Discussieer mee