U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Tentoonstelling Real Human Bodies in Zalen Schaaf

De controversiële tentoonstelling Real Human Bodies Exhibition komt naar Leeuwarden. Op zondag 12 juli staat Zalen Schaaf vol met skeletten, ledematen en organen.

De tentoonstelling reist al een paar maanden door Nederland. Het thema dit keer is 'kanker en tumoren'. Ongeveer 200 voorwerpen die gebruikt zijn voor wetenschappelijk onderzoek, of als lesstof voor studenten, zijn te zien in Zalen Schaaf.

Volgens Bobby Veenstra van Zalen Schaaf is er nu al veel interesse voor de expositie. Daarom heeft hij ook zaterdag 11 juli vrijgehouden. "Door de coronamaatregelen kan ik maar een beperkt aantal mensen binnen laten. Als de tentoonstelling snel uitverkocht raakt, zouden we zaterdag ook nog open kunnen gaan." De afgelopen tijden heeft de Human Bodies Exhibition stilgelegen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Nu de regels versoepeld zijn in Nederland, was de Duitse organisatie op zoek naar nieuwe locaties en kwamen bij Zalen Schaaf uit. Dat vindt Veenstra mooi: "Ja, het zijn toch echte mensen. Dat is best luguber, maar ook heel interessant."

Ophef
In 2017 was de tentoonstelling ook in Leeuwarden, toen in het Oranjehotel. De tentoonstelling zorgde toen in Nederland voor ophef omdat het niet duidelijk was waar de lichamen vandaan kwamen. De tentoonstelling werd toen georganiseerd door de Amerikaanse tentoonstellingsfirma Prime Time Las Vegas. Op de website stond vermeld dat ze van Amerikanen kwamen die hun lichaam hadden geschonken aan de wetenschap. Tegen Omrop Fryslân vertelde de organisatie dat de lichamen uit de hele wereld kwamen. Aan Brabantse journalisten toegaven ze toe dat er Chinese zwervers tussen zaten. Deze expositie wordt georganiseerd door een Duitse organisatie.

 

Foto: Real Human Bodies Exhibition

Discussieer mee