U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

'Torentje van Cuypers' heeft een nieuwe plek

Het gerestaureerde 'Torentje van Cuypers' heeft een nieuwe bestemming en staat nu bij het toekomstige ‘kaatspleintje’ in het buurtschap De Klamp in De Zuidlanden.

Het Leeuwarder  'Torentje van Cuypers' was oorspronkelijk onderdeel van het Roomskatholieke Liefdesgesticht uit 1882, ook wel het Sint Fredericusgesticht genoemd, aan de Keizersgracht in Leeuwarden. Dit tehuis werd ontworpen door de landelijk zeer bekende architect Pierre Cuypers, die onder andere ook de Bonifatiuskerk in Leeuwarden, het Rijksmuseum en het NS-station in Amsterdam ontwierp.

Toen het gesticht eind jaren 80 plaatsmaakte voor een nieuwbouwproject, besloten woningcorporatie Patrimonium en bouwbedrijf De Leeuw-Jellema uit Gorredijk de torenspits op te knappen en aan de gemeente Leeuwarden te schenken.

Het torentje kreeg jarenlang een plek voor de tegenoverliggende Blokhuispoort, maar bij de herinrichting in begin 2018 van het Blokhuisplein werd ook verplaatsing van het torentje meegenomen. Rond de oorspronkelijke locatie in het centrum bleek geen geschikte plek te vinden en is gezocht naar een bijzondere nieuwe locatie. Dat is het kaatsplein in De Klamp geworden. Daar voegt het torentje een extra dimensie toe en legt er een link met de historische Leeuwarder binnenstad, aldus de gemeente.

Discussieer mee