U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO FM Kijk terug op LEO TV

Troelstra is Terug

“Durf jij tegen de heersende macht in te gaan? “... ook als je dat in je eentje moet doen?” 

In 1918 riep Pieter Jelles Troelstra de revolutie uit. In maart en april 2018 gaan leerlingen uit het voorgezet onderwijs naar in een theaterstuk over deze revolutiepoging. Ze spelen met hun klas zelf ook een rol, als achterban van Troelstra (SDAP), Duymaer van Twist (ARP), of De Beaufort (Oud-liberalen) in een stuk waarin professionele acteurs de grote rollen vertolken.

Grote dromen, dagelijkse plichten

Aanleiding is dat het honderd jaar geleden is dat Troelstra een oproep deed tot revolutie. Dit is een te belangrijk moment, en een te mooi historisch verhaal, om ongemerkt voorbij te laten gaan. Juist scholieren, die ook worstelen met de paradox van grote dromen en dagelijkse plichten, zullen Troelstra's verlangen een Daad te stellen kunnen begrijpen.

Bovendien markeert deze revolutie die niet doorging, twee belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen. De oproep, nog geen jaar na de invoering van het algemeen mannenkiesrecht, is te zien als een stresstest van onze -toen nog jonge- democratie. Die het glansrijk doorstond.

Discussieer mee