U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Van blad tot voeding

Gemeente Leeuwarden start deze week met het maken van bokashi ( Japans voor goed gefermenteerd organisch materiaal). Vorig jaar is er 80 ton bladmateriaal tot bokashi verwerkt, dit jaar is het streven om hier 300 ton van te maken. Er zitten meerdere voordelen aan het verwerken van organisch afval tot bokashi.

Het fermentatieproces zorgt ervoor dat de energie en de CO2 in het product blijft. Dit dient vervolgens weer als energie en voedsel voor het bodemleven. Het is een project dat uiteindelijk bijdraagt aan een schoner milieu, een betere gezondheid en schoner water, maar ook economische voordelen heeft.  De gemeente werkt aan een omslag van het  lineair naar het circulair denken en het besef dat het organisch restafval van de één, grondstof voor de ander is.

Het doel:
Het doel is om al het bruikbare blad (schoon) te verwerken of te bewerken. Het verwerken van organisch restafval levert een kringloop op van blad tot voeding. Het is diervriendelijk, zorgt voor minder uitdroging van planten en  een verbetering van groen en groei.  Kortom, de bodem wordt weer gezond.

Locatie:
Vanaf dinsdag 3 december 2019 start de gemeente met het maken van bokashi  op 3 locaties. Dinsdag is dat op de gemeentelijke locatie aan de Orionweg, woensdag op de Kelvinstraat en donderdag in Baard.

Discussieer mee