U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Van Hoeksterpoort tot Het Verlaat

Ad Fahner vertelt over de Noorder- en Westerstadsgracht e.o. aan de hand van veel beeldmateriaal uit de collecties van het HCL en neemt zodoende het publiek mee op een virtuele vaartocht door de tijd.

De noordrand van de binnenstad heeft  een fascinerende geschiedenis. Waar vroeger de imposante  verdedigingswerken het beeld domineerden, recreëerden later vorsten en notabele burgers. Tussen Hoekster- en Vrouwenpoortsbrug is nog veel moois te  zien. Denk daarbij aan de karakteristieke gemeentewerf bij Oldegalileën, het Marcelis Goverts Gasthuis, het molenaarshuisje, de Pier Pander Tempel en het Pier Pander Museum in de Prinsentuin en de Infirmerie (Keunstwurk). De Prinsentuin kreeg landelijke bekendheid dankzij Simon Vestdijks roman De Koperen Tuin. Ook het meest bekende standbeeld van Leeuwarden staat dichtbij de noordelijke stadsgracht. De rijen herenhuizen aan de Wester- en Noordersingel zijn nog authentiek en bijzonder fraai.

Datum: zondag 3 november; Plaats: Historisch Centrum Leeuwarden / HCL (Groeneweg 1). Aanvang: 14:00 uur. Organisatie: HCL. Toegang: gratis (maar vol is vol).

Zie ook https://historischcentrumleeuwarden.nl/images/STAD/Huizen-en-monumenten/singeltje_om.pdf

[Bijschrift foto in bijlage. Ansicht met gezicht op de Noorder- en Harlingersingel, circa 1900 (collectie HCL)]

Discussieer mee