Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Van Wermeskerken als een 'andere en betere speler' terug bij SC Cambuur

De ambitie om in de eredivisie te spelen heeft Sai van Wermeskerken teruggebracht naar Leeuwarden. De pieken en dalen die hij de voorbije drie jaar in Zwolle beleefde, hebben hem naar eigen zeggen een betere speler gemaakt. "Ik zal me laten zien."

Bij SC Cambuur hebben ze er de afgelopen maanden geen geheim van gemaakt: ze wilden nog een extra rechterverdediger halen om de concurrentie aan te gaan met Doke Schmidt. Daarvoor zijn ze uitgekomen bij een oude bekende: Sai van Wermeskerken speelde tussen 2017 en 2019 ook al in het geel-blauw.

Daarna maakte hij de overstap naar PEC Zwolle, dat toen in de eredivisie speelde. Die club degradeerde het afgelopen seizoen, terwijl Cambuur nu wel op het hoogste niveau speelt. Dat was een van de redenen dat Van Wermeskerken terug wilde komen.

"Ik wilde op het hoogste niveau blijven spelen", vertelt de Japanse Nederlander. Dat heeft hij de afgelopen drie seizoenen in Zwolle voor een groot gedeelte wel gedaan. In zijn eerste jaar kwam hij in driekwart van de duels binnen de lijnen.

Zware blessure

In het tweede seizoen speelde hij eigenlijk alles. Tot het noodlot toesloeg. "Het gebeurde bij een training. Ik voelde mijn knie, maar ik had niet gedacht dat het een kruisbandblessure was. Het is mij nog nooit gebeurd in mijn carrière dat ik zo lang niet kon spelen. Het was een moeilijke tijd", zegt Van Wermeskerken.

Toen hij in januari van dit jaar terugkwam, zat PEC in de degradatiezone. Trainer Dick Schreuder deed nauwelijks een beroep op Van Wermeskerken. "Het was een lastig seizoen voor PEC. Maar het team is het belangrijkst, dus ik accepteerde het en heb alles gegeven."

Nu is de 28-jarige verdediger terug op het oude nest. Hij heeft een contract voor een jaar getekend. Interviews geeft hij nog altijd in het Engels, omdat hij zich niet vertrouwd genoeg voelt in het Nederlands. Van Wermeskerken werd geboren in Nederland, maar groeide op in Japan.

Negen jaar geleden kwam hij naar Nederland en via FC Dordrecht belandde hij bij Cambuur. In zijn eerste periode in Leeuwarden was Van Wermeskerken al een aanvallende back. "Dat is niet verdwenen, ik heb nog altijd dezelfde stijl", zegt hij lachend.

Toch zullen de fans niet meer dezelfde Van Wermeskerken terugzien. "Ik denk dat ik nu een andere en betere speler ben. Ik heb meer eredivisiewedstrijden gespeeld. Ik zal mezelf laten zien en dan kom je er wel achter."

Discussieer mee