U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Veel belangstelling tijdens Open Monumentendag

Zaterdag bezochten bijna 2000 geïnteresseerden de gebouwen die in het kader van Open Monumentendag waren opengesteld. 

Leeuwarden had dit jaar als thema het tijdperk van Willem Lodewijk van Nassau (1560-1620), stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe. In de Friese hoofdstad staan diverse gebouwen die aan die tijd, 400 jaar geleden, herinneren. Opengesteld waren grote gebouwen zoals bijvoorbeeld de Kanselarij, gloednieuw in Willem Lodewijks tijd en het laatste gebouw in Noord Nederland dat Filips II van Spanje kort voor de Tachtigjarige Oorlog als monumentaal blijk van Spaanse macht liet bouwen. Ook open waren natuurlijk het stadhouderlijk hof, het stadhuis van 1715, de Grote of Jacobijner kerk met de grafruimte van de Friese Nassaus, van wie koning Willem Alexander rechtstreeks afstamt. Het Princessehof, van 1731 tot 1765 stadspaleis voor Maria Louise van Hessen Kassel (Marijke-Meu), de echtgenote van de in het Hollands Diep verdronken stadhouder Johan Willem Friso, kende een reserveringssysteem voor deze monumentendag en kon dientengevolge 27 bezoekers per half uur toelaten.

Onder de bezoekers waren vele Duitse en Belgische toeristen. Ook uit zuidelijk Nederland, Brabant, Zeeland en Gelderland, kwamen vele bezoekers. Velen van hen lieten weten nog nooit in Leeuwarden of Friesland te zijn geweest.

De bezoekers hielden zich heel goed aan de coronamaatregelen. Aanwijzingen van vrijwilligers en beheerders van de opengestelde gebouwen werden goed opgevolgd.

De Werkgroep Open Monumentendag zegt terug te zien op een zeer succesvolle dag.

 

Discussieer mee