U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Verbazing over uitstellen gaswinningsbesluit veld Tietjerk

Er is verbazing ontstaan over het uitstellen van een beslissing over gasveld Tietjerk. Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat wil niet eerder dan na de zomer beslissen over de winning uit het veld, dat deels onder gemeente Leeuwarden ligt.

De minister reageerde op vragen van Leeuwarder VVD-Tweede Kamerlid Aukje de Vries. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) liet weten dat het te gevaarlijk zou zijn om meer gas te winnen rond Burgum. Het bedrijf Vermilion wil drie gasvelden in het noordoosten van de provincie uitbreiden. Maar volgens het SodM levert dat risico's op voor bijvoorbeeld het grond- en oppervlaktewater.

Negatief advies van SodM
Minister Blok schrijft bekend te zijn met de zorgen over gaswinning uit kleine velden. Hij geeft ook toe dat hij een negatief advies heeft gekregen van het SodM over het grote gaswinningsplan in de driehoek Drachten-Kootstertille-Suwâld, voor maximaal 11,5 miljard kuub tot 2050.

Toch wil Blok het advies nog niet voortijdig openbaren. Want hij heeft ook het advies van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, de Technische Commissie Bodembeweging, de provincie, gemeenten, het waterschap en de Mijnraad nodig.

Na de zomer
"Een ontwerp-besluit zal daardoor nog enkele maanden op zich laten wachten en niet eerder dan na de zomer ter inzage worden gelegd," zo laat Blok weten. Dan wordt ook het advies van het SodM openbaar. De minister benadrukt wel dat het niet per se zo hoeft te zijn dat het plan enkel volledig goedgekeurd of afgewezen kan worden. De instemming kan ook beperkt worden tot een deel van het plan.

Onder anderen wethouder Tytsy Willemsma van Tytsjerksteradiel is verbaasd over de beslissing. "Wat ús oanbelanget kin it net gau genôch in 'net' wurde", zegt Willemsma. "Us ferwachting wie dat de minister maklik in beslút nimme koe: mei dit advys fan SodM dogge we it net."

 

Lees ook:

Ook Leeuwarden waarschuwt ministerie voor gaswinning: "Te veel open einden"

Discussieer mee