U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Verdere stappen in verduurzaming treinvervoer

Vanaf september gaan twee Arriva treinen op het traject Leeuwarden-Groningen op biodiesel rijden. Het is een proef om het treinverkeer in het noorden te verduurzamen. Als het technisch, financieel en operationeel goed uitpakt, gaan andere treinen ook schonere brandstof gebruiken.

De overstap van gewone diesel naar biodiesel leidt tot 89 procent minder CO2-uitstoot. Dit sluit aan bij de wens van Provinciale Staten om voor de treinen duurzame stappen te zetten. De proef met de twee treinen duurt twee jaar.

De twee treinen die vanaf september gaan reiden zien er ook anders uit. Zo zijn ze niet rood met wit, maar blauwgroen. In de treinen zitten klaptafels, mogelijkheden om je laptop of mobiele telefoon op te laden. Ook zijn er stiltecoupe's.

Contract
In december van dit jaar start een nieuw contract tussen de twee provincies en vervoerbedrijf Arriva Nederland. Arriva zal ook de komende vijftien jaar met treinen blijven rijden in Fryslân en Groningen. Belangrijke afspraken zijn vernieuwing van de huidige vijftig treinen (GTW’s) én uitbreiding met achttien nieuwe treinen (WINK’s). Deze WINK’s rijden vanaf het voorjaar 2021. Deze WINK treinen hebben onder andere batterijen om energie op te slaan die vrijkomt tijdens het remmen. Daarnaast rijden ze op schonere diesel. De GTW’s gebruiken nu nog gewone diesel, maar als de proef slaagt schakelen die alle vijftig ook over op schonere diesel.

Foto: Arriva

Discussieer mee