Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Verplichte rookmelders nog niet in alle huizen van Elkien

Rookmelders zijn sinds 1 juli verplicht in alle huizen en op alle verdiepingen, maar nog niet iedereen heeft ze in huis. Rond de duizend adressen van Elkien hebben nog geen rookmelders.

De woningcorporatie is verplicht om rookmelders in de huizen van haar huurders te plaatsen en wil dat bereiken door brieven te sturen en huurders te bezoeken. Huurders hebben verscheidende redenen om er niet op in te gaan.

Duizend woningen nog zonder rookmelder

De duizend woningen zijn richting de 6 procent van het aantal huizen van Elkien. Directeur-bestuurder Peter van de Weg vindt het een behoorlijk aantal.

"Het gaat vooral over mensen waarmee we nog geen afspraak hebben kunnen maken. We willen graag een afspraak maken om ook in de woning te kunnen."

Huurders van Elkien reageren wisselend op het verzoek om een rookmelder te plaatsen. "Wat we horen is dat mensen zich soms niet bewust zijn van de veiligheidsrisico 's. Er zijn ook mensen die bang zijn voor straling of dat wanneer ze in de woning roken de rookmelder afgaat."

Afdwingen met een rechtszaak

Wel of geen rookmelder in huis kan een gang naar de rechter tot gevolg hebben. Een huurder in Almelo weigerde een rookmelder en de woningbouwcorporatie waar die persoon bij huurde, heeft onlangs gelijk gekregen van de rechter. De huurder moet nu verplicht de rookmelder laten plaatsen.

De mogelijkheid om bij de rechter huurders te dwingen tot de installatie van rookmelders, is voor Elkien een laatste redmiddel, zegt Van de Weg.

"We gaan bij mensen langs, desnoods met een rookmelder in de achterzak en we blijven aanbellen. In oktober zullen we kijken hoeveel adressen nog niet voorzien zijn van rookmelders. Er is een gerechtelijke uitspraak dat we mensen kunnen dwingen. We willen dat liever niet, maar we sluiten geen enkele maatregel uit, omdat we veiligheid belangrijk vinden".

Discussieer mee