U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Verrassende winst Oosterlittens Bondspartij (NK senioren) 2019

Uit een lijst van 69 paruren mag KV Onder Ons uit Oosterlittens zich voor het eerst in haar bestaan Nederlands kampioen noemen. In de finale werd De Pompeblêdden uit Heerenveen met 5-4 6-0 verslagen.

Sinds 1897 staat De Bond, omgedoopt tot het NK voor senioren, al op het programma van de NKB, de huidige KNKB. Na enige omzwervingen langs de dorpen als vaste standplaats het Sjûkelân in Franeker. Door de grote deelname worden er ’s morgens eerst ook wedstrijden gekaatst op voetbalvelden aan de H. van Saxenlaan.

De gemeente Leeuwarden was rijk vertegenwoordigd door LKC Leeuwarden 1 en 2, OG Huzum, KV Onder Ons Oosterlittens, Jacob Klaver Mantgum, Jan Reitsma Reduzum, In Nije Begjin Hijum Feinsum, KV De Boer Stiens, It Partoer Jelsum-Cornjum-Britsum en It Wetterlân Grou.

Reduzum verloor in de eerste omloop sneu met alles aan de hang (5-5 6-6) van Engelum. Stiens ging er direct met 3-5 6-6 af tegen Goënga. Ook een van de favorieten voor de eindzege Leeuwarden 1 (3-5 0-6) en de reserves van LKC (3-5 6-6) konden samen met Grou (3-5 0-6) direct op zoek naar de douche.

Jelsum-Cornjum-Britsum overleefde de eerste omloop door met 5-2 6-4 van Winsum te winnen. Tegen Tzummarum moest het drietal uit de Trije Doarpen de vlag strijken: 4-5 6-6. Huizum had in de eerste omloop geen kind aan Giekerk (5-1 6-2) en plaatse zich na 5-4 6-2 winst op Goënga voor de derde ronde. Tegen Morra Lioessens konden de Huizumers lang bijblijven maar moesten met 4-5 4-6 het onderspit delven. Hijum Feinsum liet Amsterdam op een spel staan en waren in de tweede omloop met 5-2 6-2 te sterk voor ‘de reserves’ uit Sint Jacob. Tegen Franeker 2 werd met alles aan de hang nipt verloren van Franeker 2. Na drie omlopen waren alle vertegenwoordigers uit de gemeente Leeuwarden van de lijst afgevoerd.

Oosterlittens had zich na winst op Grou, Arum, Oosterend, Franeker 1 en Dronrijp 1 (5-2 6-0) via een staand nummer als eerste geplaats voor de finale. De tegenstander moest komen uit de halve finale die ging tussen Morra Lioessens en Heerenveen. Heerenveen walste met 5-0 6-6 over het trio uit Morra Lioessens heen. Heerenveen had in de tweede omloop de huizenhoge favoriet voor de eindzege Minnertsga met 5-1 6-0 naar huis gestuurd. Minnertsga wist dit seizoen beide eerder gespeelde afdelingswedstrijden te winnen.
Finale
De finale tussen de twee outsider parturen KV Onder Ons van Oosterlittens en De Pompeblêdden uit Heerenveen ging tot 2-2 gelijk op. Oosterlittens nam daarna een 4-2 voorsprong waarna Heerenveen onder leiding van Menno van Zwieten terug kwam naar 3-4 en langszij kwam. Zonder nog een punt tegen wist Oosterlittens door een zitbal van Erwin Zijlstra met 5-4 6-0 de winst binnen te slepen. Het is voor KV Onder Ons uit Oosterlittens de eerste winst op De Bond.

Discussieer mee