Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Verslaggever Hayo Bootsma: 'Politie had zomaar kunnen schieten'

Het mag bijna een wonder heten dat er zondagavond niet met scherp geschoten is bij de rellen in Leeuwarden, dat zegt verslaggever Hayo Bootsma. Hij zag van dichtbij hoe de politie werd bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen.

"De situatie was heel dreigend, het had zomaar gekund dat de politie geschoten had", zegt Bootsma. Drie agenten werden opgejaagd en moesten zelfs hun dienstwapen trekken.

De situatie in de stad was chaotisch, vertelt de Omrop Fryslân-verslaggever. "Het was een kat-en-muisspel tussen kleine groepjes die de ME opzochten. Die ging als een soort haai tussen een school vissen door om ze uit elkaar te jagen.

"Het regende op een geven moment stenen. Er kwam ME voorbij en ineens hoorde ik tik, tik, tik. Ik dacht eerst dat het hagel was", vertelt Bootsma. "Er werden stenen uit de straat getrokken en kapot gegooid, om de brokken naar de politie te gooien."

Opjutten
Volgens Bootsma kwam een flink deel van de relschoppers niet uit Leeuwarden. "Voor een groot deel waren het mensen van buiten, die via sociale media gezien hadden dat er gereld zou worden."

"Het was opscheppende jeugd die elkaar aan het opjutten. Zo hoorde ik iemand roepen, 'steek een auto in de hens, dan komen ze naar je toe.' Dat gebeurde de hele tijd."

Lees ook:

Ard de Graaf: "Het leek op een kleuteroorlog"

Buma kondigt noodbevel af: "Geweld tegen politie is schandalig"

Henk de Jong vol ongeloof: "Voetbal wordt hier de dupe van, onze club ook"

ME bekogeld met vuurwerk bij Cambuur Stadion

Cambuur al vroeg stilgelegd om vuurwerk, supporters in stadion

Discussieer mee