Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

VIDEO: Afscheidspolitiek met Harry Bevers: "Je hoort jezelf op een geven moment praten"

Weggaan als raadslid en dan meteen naar de Tweede Kamer: er zijn slechtere manieren om afscheid te nemen. Na drie periodes verruilt Leeuwarder VVD'er Harry Bevers de raadszaal voor Den Haag. Presentator Jan de Vries zocht Bevers op voor de serie Afscheidspolitiek.

Het begon allemaal bij een raadsbijdrage over de financiële situatie bij Cambuur. "Dat was een garantstelling voor een krediet. De club stond op omvallen", omschrijft Bevers. De spanning zat er dan ook goed in: "Bloednerveus."

Na drie periodes in de gemeenteraad vond Bevers het genoeg. "Op een geven moment hoor je jezelf praten en vraag je jezelf af: heb ik dat eerder gezegd?", vertelt Bevers. "Dat is een mooie indicator om je te bezinnen op je positie."

Die bezinning kwam er: hij besloot zich niet meer verkiesbaar te stellen voor de raadsverkiezingen van 2022. Hoewel hij natuurlijk politiek actief blijft, zal hij het raadswerk wel missen. "Het grote goed van de gemeenteraad is dat je het hebt over dingen die je buurvrouw raken", zegt Bevers. "Die directheid, dat dichtbij zijn. Dat zal wel heel anders worden."

Bevers zou na 16 maart afscheid nemen van de raad. Maar daar was ineens de kabinetsformatie: kandidaten schoven door of bedankten voor een zetel. De zetel niet innemen, kwam niet in Bevers op. "Het was zo helder dat ik voor deze stap heb gekozen. Voor mij is de Tweede Kamer ook wel een droom, het centrum van de democratie is Den Haag."

Wadden
Harry Bevers is en blijft een Leeuwarder, zo zegt hij. Dat wil hij ook in de Kamer laten zien. "Ik wil iets doen wat verbinding met Fryslân heeft", zegt Bevers. En dat is gelukt: hij heeft onder anderen het Waddengebied in zijn portefeuille gekregen.

De uitzending van Afscheidspolitiek is dinsdagavond vanaf 18.00 uur de hele avond te zien op LEO Middelsé TV. Binnenkort komen ook Frits Rijpma en Gijs Jacobse langs in Afscheidspolitiek.

Discussieer mee