Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

VIDEO: Nieuwe gerecyclede Weidumerhoutbrug open "Kan weer 80 jaar mee"

Een brug die bijna volledig uit hergebruikte materialen bestaat. Dat is de nieuwe Weidumerhoutbrug, die donderdag officieel werd geopend door wethouder Bert Wassink en de kinderen van basisschool it Pertoer.

De fiets- en voetbrug over de Zwette is de eerste brug in de gemeente Leeuwarden die circulair is ingekocht en circulair is gebouwd. Dat houdt in dat ongeveer 70 procent van de materialen die bij de brug gebruikt zijn, hergebruikt zijn. Sterker nog, 20 procent van de nieuwe brug bestaat uit onderdelen van de oude Weidumerhoutbrug.

Doordat de materialen grotendeels hergebruikt zijn duurde de vernieuwing langer dan gebruikelijk. "In andere situaties zetten we de brug al grotendeels klaar voordat we op locatie gaan werken", vertelt Martien Tolboom van aannemer Oosterhof Holman. "Nu moesten we de materialen eerst uit de brug halen, en die vervolgens verwerken tot nieuwe onderdelen."

Leerzame opening
De opening werd gedaan door wethouder Bert Wassink en kinderen van OBS it Pertoer. "Op die manier kan je de kinderen wat meegeven over duurzaamheid en hergebruik" vertelt de wethouder trots. Nadat de wethouder en een leerling de openingshandeling hadden verricht, fietsten de leerlingen met versierde fietsen over de brug terug naar school.

Foto: LEO Middelsé, Lennard Geerts

Discussieer mee