Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

VIDEO: Cultuursector laat van zich horen met protest: "Iepen, iepen, iepen"

De cultuursector kwam woensdag in actie na de oproep van acteur Diederik Ebbinge om theaters en musea om te bouwen tot yogastudio of kapsalon. In Leeuwarden was er ook protest, onder andere van Tryater en het Fries Museum.

Theatergezelschap Tryater was in eerste instantie van plan om mensen te knippen. "Wij zouden een kapsalon zijn waar kappers klanten knippen. En ondertussen zouden we acteurs alleen laten spelen", vertelt artistiek leider Tatiana Pratley.

Maar het pakte net iets anders uit. De knipactie mocht niet van de gemeente. "Ik begrijp wel dat de burgemeester het niet toe kan staan, maar ik vind het wel tijd om te laten zien dat de sector perspectief nodig heeft. We hoorden van Burgemeester Buma dat wij niet in Tryater wat mochten doen, maar wel buiten", zegt Pratley.

Daarom liet Tryater het er niet bij zitten. Er volgde een protestmars van Tryater naar het Zaailand. En er was nog een actie: het Fries Museum had een yoga-studio ingericht. Dat zou eerst binnen, tussen de schilderijen. Maar omdat de burgemeester had aangekondigd te handhaven en ze de actie toch wilden doorzetten, weken ze uit naar het Zaailand.

Discussieer mee