Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

VIDEO: Escher op roze posters door de stad: "Wat als hij vrouw was geweest?"

Je kan ze haast niet missen, de roze posters met Escher in een spiegel. Ze hangen door heel Leeuwarden en zijn van het Ffataal-project, een initiatief van Esther Kloosterman om de ongelijkheid tussen man en vrouw in de kunst aan de kaak te stellen.

Tijdens haar werk bij een poppodium viel haar op dat er veel meer mannelijke artiesten geboekt werden. "Terwijl er toch genoeg vrouwelijke artiesten zijn," vertelt Kloosterman; "Ik heb een onderzoekje gedaan en schrok ervan dat zo'n 97 procent mannen de hoofdact deden in een jaar en een schamele 7 procent was vrouwelijk artiest. Ffataal staat voor een eind aan dat tijdperk, het is tijd om ruimte te geven aan de vrouwen in de kunst."

Zij benaderde Marleen Stoelwinder, een kunstenaar die collages maakt. Samen bedachten ze om portretten van bekende kunstenaars op een vrouwelijke manier neer te zetten. De eerste in de reeks is Escher. Kloosterman: "Hij is natuurlijk Leeuwarder en heeft een grote tentoonstelling in Fries Museum gehad. Ffataal vraagt zich af, wat nou als hij een vrouw was geweest. Had hij die tentoonstelling dan wel gehad, en liepen er dan groepen mensen met de stadsgids langs zijn geboortehuis?" Marleen Stoelwinder vult aan:" Escher gebruikte in zijn werk veel spiegelingen, vandaar dat ik hem in een spiegel heb gezet, een blosje en lange wimpers heb gegeven. Ik hoop dat mensen het beeld zien en dan moeten nadenken waarom dat zo is neergezet en zo nadenken over de rol van de vrouw als kunstenaar."

Er komen nog drie portretten als posters in de stad te hangen en het project sluit af met een evenement met expositie en optredens van vrouwelijke artiesten.

Discussieer mee