Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

VIDEO: Goede zaken in coronatijd: zeilmakerij Grou heeft het nooit zo druk gehad

"We hebben het eigenlijk nooit eerder zo druk gehad." Dat zegt Jaap Jongsma, zeilmaker bij Molenaar in Grou. Natuurlijk zijn er weer skûtsjezeilen en andere wedstrijdzeilen bij, maar wat vooral opvalt is het aantal aanvragen voor een nieuwe set zeilen voor de toerzeilboten.

De aanvragen komen van zowel platbodems als scherpe jachten. Nu we al twee jaar zoveel mogelijk in eigen land op vakantie gaan, pakken veel mensen hun eigen boot. Tweedehands zeilboten zijn niet veel meer te koop en dus wordt er eerder een set nieuwe zeilen besteld.

"Eerlijk is eerlijk", zegt Jongsma, "het publiek is vaak ook het publiek dat op wintersport gaat en ook dat gaat nu niet altijd door. Voor dat geld kunnen nu een paar nieuwe zeilen worden gekocht."

Als het om de skûtsjezeilen gaat, dan zijn er wel een paar, zoals Heerenveen uit de SKS, die een nieuw zeil krijgen, maar het zijn niet veel. Dat komt volgens Jongsma doordat er niet veel wedstrijden zijn gezeild en dus is er eigenlijk geen slijtage van de zeilen. Dan zijn er ook geen nieuwe nodig.

Levertijden

De andere kant van het verhaal is een wereldwijd probleem, namelijk de levertijden van het materiaal. Zowel van de doeken zelf als van ander materiaal is er een langere levertijd dan anders. Jongsma laat dat de klanten ook weten wanneer ze een order krijgen. Mensen begrijpen het wel, en ze zijn er nu nog mooi op tijd bij.

Discussieer mee