Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Zaterdag waarschijnlijk nieuwe versoepelingen “Maar wij gaan sowieso open”

Ondernemers en bestuurders in Leeuwarden willen dat de coronamaatregelen snel worden versoepeld. Volgens bronnen in Den Haag gaat dat vanaf zaterdag ook gebeuren. Dan kunnen winkels, sportscholen en hoger onderwijs waarschijnlijk weer open.

Burgemeester Sybrand Buma laat weten zich zorgen te maken over de effecten van de huidige maatregelen. “Je ziet dat ondernemers en jongeren het niet meer redden”, zegt Buma. “Dus de weging tussen volle ziekenhuizen en ic’s moet anders. In de richting van de psychische, sociale en financiële schade.”

Versoepeling kan nog wel stapje verder
Zoals het er naar uitziet is het vanaf zaterdag mogelijk om weer op afspraak te winkelen. Alleen volgens binnenstadsmanager Hayo Galema is dat niet voldoende en kunnen winkels veilig open. “We hebben de afgelopen jaren bewezen dat dat kan. Ondernemers zijn ook bereid allerlei maatregelen in te voeren, zoals een maximum aantal bezoekers. Geen probleem”, aldus Galema.

“Zaterdag gaan we hoe dan ook open”
Voor sportscholen is ook de maat vol. Zij beschouwen zichzelf als essentieel, omdat regelmatig sporten juist goed is voor de gezondheid. Daarom gaat onder meer sportcentrum Ursus in Leeuwarden sowieso open zaterdag. “Uit protest”, zegt Erwin Loomeyer. “Mede om het feit dat dit te lang heeft geduurd. Want we zijn er niet voor onszelf, maar voor een gezond mens. En dat willen we laten blijken. Dus zaterdag gaan we hoe dan ook open.”

Discussieer mee