Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

VIDEO: Leeuwarder gamebedrijf helpt na IC-opname: "Revalideren wordt minder zwaar"

Na een ziekenhuisopname moet je soms van ver komen. Om het herstel makkelijker te maken, ontwikkelt Leeuwarder gamebedrijf 8D Games software voor virtual reality brillen.

Met de brillen worden patiënten getriggerd om oefeningen te doen. "Ze zijn niet bezig met de oefening, ze zijn bezig met het spel", vertelt Johan van der Meulen van 8D. Op de bril zien ze bijvoorbeeld een puzzelgame, waar ze met hun handen puzzelstukjes kunnen leggen.

"We beginnen heel laagdrempelig, dat ze een puzzelstukje kunnen aantikken", zegt Van der Meulen. "Tot ze uiteindelijk de puzzelstukken uit de lucht moeten plukken en misschien wel achter hun vandaan moeten halen."

"We focussen vooral op de armen, handen en schouders", zo vertelt MCL en RUG-onderzoeker Lise Beumeler. "Maar juist met het doel dat mensen vooral bezig zijn met het spelen en dat een bijkomend gunstig effect is dat ze ook oefeningen doen."

Het gebruik van de VR-bril is niet, voor zowel de patiënten als de behandelaars. "Je ziet dat het ook leuk is om dat samen te ontdekken met een patiënt, dat geeft ook lucht en maakt het revalideren wat minder serieus en zwaar."

Discussieer mee