Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

VIDEO: Mondkapjes zorgen voor problemen bij liplezen: "Buitengesloten gevoel"

De coronamaatregelen zijn deze week weer versoepeld, maar daar heeft nog niet iedereen wat aan. Doven en slechthorenden hebben nog altijd veel last van de mondkapjesplicht.

"De mondkapjes zijn heel onhandig, ten eerste al omdat het achter het gehoortoestel blijft haken", zegt Antoine Fonville uit Leeuwarden. "Maar ook omdat je iemand lippen niet kan zien. Als je iemand aankijkt volg je iemand lippen, dat maakt de verstaanbaarheid lastig", legt de ervaringsdeskundige uit.

Fonville is zelf ook slechthorend. "Als er omgevingsgeluid is hoor ik het net alsof mensen praten achter een gesloten deur", legt Fonville uit. Het gevoel dat hij eraan overhoud: "Buitengesloten. Dat is heel lastig."

Anticiperen
Kan je niet liplezen, dan loopt de communicatie snel mank. "Soms versta je niet wat mensen vragen. Dan anticipeer je op wat mensen vragen en dat is soms iets heel anders."

Een oplossing ligt niet voor de hand. "Doorzichtige mondkapjes, in sommige winkels zie je dat al. Al komt het geluid daar soms niet door omdat er een scherm voor zit."

Hulp van een schrijftolk
Afgezien van de mondkapjes, hebben slechthorenden ook met andere uitdagingen te maken door corona. Digitaal vergaderen vanwege het vele thuiswerken, bijvoorbeeld.

Klaeske Tienstra uit Leeuwarden is jurist en heeft te maken met zwaar gehoorverlies. Dat maakt dat online teamoverleggen voor haar heel lastig te volgen zijn. "Dat is niet te verstaan voor mij. Ik mis geluid en- afhankelijk van hoe iemand in beeld komt- ook liplezen. Dus ik gebruik nu een schrijftolk voor die overleggen zodat ik kan meelezen wat er wordt gezegd."

"Ik loop nog meer achter de feiten aan"
Ondanks dit hulpmiddel, heeft het werken met een tolk ook nadelen. "Ik loop nog meer achter de feiten aan, omdat ik moet wachten op wat de tolk schrijft dus ergens op reageren is voor mij extra lastig, omdat ze dan alweer verder zijn", vertelt Tienstra.

Vooralsnog zijn mondkapjes op de werkvloer nog niet nodig, maar Tienstra denkt daar al wel over na. "Als collega's op kantoor met mondkapjes op gaan lopen kan ik ook geen 1 op 1 gesprekken en kleine groepsgesprekken meer voeren totdat zij het mondkapje af doen. Ik maak me serieus zorgen over dat dit ingevoerd gaat worden, want ik kan 1 op 1 prima met collega's overleggen, maar niet met mondkapjes."

Er is 1 type mondkapje wat volgens Tienstra wel goed zou werken. "Medisch goedgekeurde mondkapjes die doorzichtig zijn, waardoor spraakafzien mogelijk blijft."

Discussieer mee