Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

VIDEO: Rariteitenkabinet met pensioen: "Fuortsmite kin altyd noch"

In de 33 jaar dat Menno Wiersma dierenarts was in Reduzum en omstreken, heeft hij alle aparte zaken die hij tegen kwam bewaard. Nu hij met pensioen is heeft hij de doos met zijn rariteitenkabinet thuis.

Toen het telefoontje van zijn oude praktijk kwam met de vraag wat ze moesten doen met zijn rariteitenkabinet was Wiersma duidelijk. Dat moest maar naar hem: "Fuortsmite kin altyd noch."

Net als zijn vader
Als verzamelaar was het voor hem logisch om alle speciale dingen te bewaren, net als zijn vader, die ook dierenarts was. In de doos zit zelfs nog een object van zijn vader. Een haarbal ter grootte van een grapefruit. "Ut de mage fan in kealtsje, moast foarstelle datsto dat fynst. Dizze bal is dus al hiel âld."

Big met 8 poten
Het meest speciale is het biggetje met 8 poten. Bij een klant op de Burd werd het geboren, maar was niet levensvatbaar. Dus deed Wiersma het in een grote wekpot op sterk water. Op dierendag nam hij het hele rariteitenkabinet vaak mee naar scholen, om er over te vertellen. Dan was het biggetje een grote hit. De schoolkinderen vonden het een sterk verhaal en probeerde dan alle 8 pootjes van het biggetje door het glas van de pot te tellen.

Discussieer mee