Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

VIDEO Terugblik op Elfstedentocht: “Mijn vrouw en kinderen hebben mij geholpen om zo groot te worden”

Schaatser Rein Jonker uit Wytgaard was een van de deelnemers van de -tot nu toe- laatste Elfstedentocht. Die tocht werd vandaag precies 25 jaar geleden verreden. Een evenement wat tot aan de dag van vandaag zorgt voor kippenvel in het gezin. “Mijn vrouw en kinderen hebben mij geholpen om zo groot te worden. Dat kan je niet alleen.”

In totaal deed Jonker drie keer mee aan de tocht der tochten. In 1985, 1986, en 1997. De tweede keer dat de schaatser meedeed, wist hij de tweede plek te behalen.

Ruim tien jaar later, in 1997, behoorde hij tot de beste 25. “Ik wilde toen op 47-jarige leeftijd mezelf nog graag een keer bewijzen in de wedstrijd van de Elfstedentocht”, vertelt Jonker. “En op die prestatie ben ik nog apetrots.”

Invloed
Ondanks alle training en uitdagingen tijdens de wedstrijd, was het schaatsen niet een individuele prestatie, zegt Jonker. ““Mijn vrouw en kinderen zijn van hele grote invloed. Zij hebben mij geholpen om zo groot te worden. Dat kan je nooit alleen. Dankzij hen heb ik dit mogen doen, en daar ben ik trots op. Heel trots.”

"Nu wil ik anderen helpen"
Mocht er binnenkort een Elfstedentocht worden georganiseerd, dan overweegt Jonker - die nog wekelijks schaatst- zeker om mee te doen. Al dan niet in een verzorgende rol: “Als mijn kleinkinderen misschien de tocht gaan rijden, en ik kan helpen met iets, dan hoef ik niet zelf meer zo nodig op het ijs. Anderen hebben mij al genoeg geholpen en nu wil ik anderen helpen.”

 

Discussieer mee