Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

VIDEO: Transformatorhuisje Wirdum: “Het was letterlijk een donker gat en nu is er licht”

Het transformatorhuisje in Wirdum staat volop in de schijnwerpers. Het pand krijgt mogelijk een monumentale status, is in de race voor de Vredeman de Vriesprijs en het heeft al tientallen logés in de bed en breakfast geherbergd.

“Het was letterlijk een donker gat en nu is het een en al licht en zicht”, vertelt meubelmaker en vormgever Ronald van der Zwaag. Hij kocht het transformatorhuisje en besteedde ruim 2000 uur vrije tijd aan de verbouwing daarvan.

Open en bloot
Inmiddels is het pand volledig verbouwd en al maanden open. Tot grote vreugde van gasten, die het kleine huis roemen om de rust en vrijheid. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om voor het raam te douchen en toiletteren: “Je kunt hier als je wilt open bloot voor het raam genieten van het zicht en de lucht”, legt Van der Zwaag uit.

Monumentale status
Vanwege de geschiedenis van het pand, besloot Van der Zwaag een monumentale status aan te vragen. "De commissie die daar over gaat, heeft een positief oordeel gedaan. Dus dat is heel mooi. Nu gaat er een brief van aanbeveling naar de gemeenteraad en is het aan de raad om te besluiten of de status er ook komt", aldus de verbouwer.

Nominatie
Daarnaast is Van Der Zwaag een van de genomineerden voor de Vredeman De Vriesprijs in de rubriek Vormgeving. "Ik zit nu bij de laatste zes. Als ik de prijs zou winnen, zou dat een grote waardering zijn voor mijn werk. Dus ik hoop 'm wel te winnen." De prijsuitreiking is op 10 december.

 

 

Discussieer mee