Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

VIDEO: Vluchtelingen en instanties luiden noodklok opvang WTC: "Dit soort locaties moeten we niet meer willen gebruiken"

Vluchtelingen in de noodopvang in het WTC in Leeuwarden luiden de noodklok. De situatie in de evenementenhal is volgens hen niet langer leefbaar door het gebrek aan privacy en perspectief. Dat schrijven ze in brieven aan het COA en de Kinderombudsman.

In de mails schetsen de vluchtelingen verschillende situaties in de noodopvang. Ze zeggen dankbaar te zijn voor de Nederlandse hulp, maar geven ook aan dat de noodopvang niet geschikt is voor bewoning langer dan een maand. Sommige vluchtelingen wonen er bijna een half jaar.

"Stoppen met dit soort locaties"
VluchtelingenWerk ziet de problemen ook. Begin deze maand gaf de organisatie aan dat mensen wanhopig worden en de rek eruit is.

Teamleider Pieter Visser pleit daarom voor een stop op opvangcentra in grote evenementenhallen, zoals het WTC. "Dit soort locaties moeten we in de toekomst niet meer willen gebruiken. Om mensen een waardige opvang te bieden."

Veiligheid
In een van de brieven van de vluchtelingen, staat onder meer: "Kinderen leven hier in een afgesloten ruimte zonder ventilatie, ramen, deuren of plafonds, en in aangrenzende kamers zonder enige vorm van isolatie."

"Veel kamers in het kamp bevatten meer dan één gezin met kinderen in één kamer, en dit vormt een bedreiging voor de privacy en veiligheid van het gezin", zo staat in een van de mails te lezen.

Geen perspectief
Ook in een persoonlijk gesprek met LEO Middelsé benadrukken vluchtelingen de behoefte aan perspectief en de verhuizing naar een andere plek. Slechts twee van hen willen (anoniem) voor camera reageren. Uit angst voor negatieve gevolgen in hun asielprocedure.

"Tegen ons werd gezegd dat het zou gaan om opvang voor korte termijn, maar we zitten hier inmiddels al langer dan vijf maanden", vertellen twee vluchtelingen uit het WTC.

Een van hen is een moeder uit Egypte. "Wij zijn gevlucht voor de politieke problemen daar en zijn hier gekomen voor mensenrechten, vrijheid, waardigheid en respect. Maar helaas vinden we dat niet hier."

Verlenging noodopvang WTC
De kans dat de 600 vluchtelingen in het WTC binnenkort naar een andere locatie verhuizen, is klein. De woningmarkt in Nederland zit op slot. En dat heeft ook gevolgen voor statushouders die wachten op een woning.

Zij zitten daardoor langer in een asielzoekerscentrum waardoor er vervolgens geen doorstroom is in de noodopvang. Het COA laat daarnaast weten dat de noodopvang in het WTC inmiddels met een half jaar is verlengd, tot oktober dit jaar.

"We hebben geen andere keuze"
Over de verstuurde brieven van vluchtelingen zegt COA-locatiemanager Miranda Bakker dat ze zijn ontvangen en dat er overleg wordt gevoerd met de bewonersraad.

Daarnaast zegt Bakker dat de noodopvang inderdaad geen plek is om mensen langere tijd in op te vangen. "Maar we hebben geen andere keuze en zullen het op deze manier nog wel even vol moeten houden."

De vluchtelingen verlangen naar het perspectief van een andere plek, maar volgens Bakker is het uitzicht nog ver te zoeken. "We hebben nog steeds geen nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers. Dus we moeten het doen met dit en het is wat het is. We moeten er het beste van maken."

Daarom focust het COA zich op het aanbieden van activiteiten. "We organiseren veel om er voor te zorgen dat het voor mensen geen verloren tijd is", aldus Bakker.

Contrast Oekraïense vluchtelingen "schrijnend"
De reden dat vluchtelingen in een evenementenhal als het WTC worden opgevangen, komt omdat er geen zicht was op andere plekken om mensen te huisvesten.

Toch klopt dat beeld niet, zegt teamleider Pieter Visser van VluchtelingenWerk. "Want als je ziet hoeveel mensen er nu worden opgevangen uit Oekraïne, dan hebben zij toch een ander aanbod gehad van gemeentes. Dan denk ik: ja de opvanglocaties zijn er wel, maar die worden niet aangeboden voor deze groep. En dat vind ik schrijnend."

"We zijn allemaal mensen"
Ook de vluchtelingen in het WTC krijgen het nieuws over vluchtelingen uit Oekraïne mee. Ook merken ze het verschil in opvang.

Zo zegt bewoonster en moeder uit Egypte: "We verdienen het allemaal om in betere omstandigheden te leven. Wij zijn net als de Oekraïners. Niet minder of meer, maar gelijk aan hen. We zijn allemaal mensen."

"Mensenrechten en kinderrechten in gedrang"
Een aantal WTC-bewoners heeft ook een brief gestuurd naar de Kinderombudsman. Een woordvoerder laat weten aandacht te hebben voor de situatie.

Zo is er vorige week een brief verstuurd naar staatssecretaris Van den Burg (Justitie & Veiligheid) met de oproep om aandacht te hebben voor de vluchtelingen, omdat "de mensenrechten en kinderrechten van deze groep in het gedrang zijn."

Discussieer mee