Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

VIDEO: Wanhoop in WTC door lange wachttijd IND: “We willen werken, niet stil zitten”

Acht vluchtelingen uit de noodopvang in Leeuwarden gingen dinsdag in gesprek met werknemers van de IND. Die kwam naar Leeuwarden om met de vluchtelingen te praten over de lange wachttijd die tot verdriet en wanhoop leidt. “We willen werken en actieve inwoners zijn. Niet onze hand ophouden en stil zitten.”

De vluchtelingen die in het WTC wonen, hebben het zwaar. Niet alleen door het gebrek aan privacy, daglicht en rust in de hal, maar ook door het gebrek aan toekomstperspectief. De bewoners van de noodopvang wachten met smart op meer informatie over hun status.

Hoewel de wettelijke termijn op zes maanden ligt, weten de vluchtelingen na acht maanden nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Of ze in Nederland mogen blijven of niet. Of ze in veilige handen zijn, of niet. En of ze aan hun toekomst kunnen werken, of niet.

VluchtelingenWerk slaat alarm
De wachttijden bij de IND maakt dat VluchtelingenWerk alarm slaat. “Het gebrek aan perspectief vreet enorm aan mensen. Als je weet hoe lang je moet wachten, dan kun je daar mentaal rekening mee houden. Nu kan niemand ze vertellen wanneer ze aan de beurt zijn”, vertelt Martijn van der Linden van VluchtelingenWerk.

De twee medewerkers van de IND die dinsdag naar Leeuwarden kwamen, spraken met acht vluchtelingen uit de bewonersraad. Deze raad bestaat uit vluchtelingen die in het WTC wonen en zij vertegenwoordigen verschillende nationaliteiten in de noodopvang. Hassan is een van de raadsleden, en was bij het gesprek met IND aanwezig.

Oplossing pas op lange termijn
Hij vertelt dat bewoners vooraf erg enthousiast waren over de komst van de IND, omdat ze hoopten antwoorden te krijgen. “En ook handelingen, eerlijk gezegd”, zegt Hassan. “Maar dat gaat voorlopig niet gebeuren. We begrijpen dat er veel vluchtelingen zijn. Daardoor zijn er te veel asielaanvragen voor het huidige personeel van IND. Dus die antwoorden krijgen we pas op lange termijn. Dus we moeten geduldig blijven. En dat is erg frustrerend en verdrietig.”

Wat voor de vluchtelingen vooral frustrerend is, is het gebrek aan een BSN-nummer. Dit persoonlijke nummer heb je in Nederland nodig om te kunnen studeren of werken. Maar zolang de vluchtelingen geen update krijgen vanuit de IND, komt het BSN-nummer er ook niet.

“In Syrië ga ik 1 keer dood maar hier sterf ik elke dag een beetje”
Mohammed uit Syrië bijvoorbeeld is advocaat en wil niets liever dan werken. “Ik wil mijn leven voortzetten. Ik wil graag een actieve inwoner zijn en werken om hier een toekomst op te bouwen. Ik wil geen geld aannemen en stil zitten en wachten. Nee, ik wil net als vele anderen werken om vooruit te komen in het leven.Niet alleen maar in de noodopvang wachten, zonder hoop.”

Een ander vluchteling, die anoniem wil blijven uit angst voor het regime waar hij voor is gevlucht, zegt: “In Syrië ga ik 1 keer dood. Hier sterf ik elke dag een beetje.”

Volgens VluchtelingenWerk is het ontbreken van een BSN-nummer extra pijnlijk voor de bewoners van het WTC. "Mensen worden zo beperkt in hun mogelijkheden om het beste uit deze tijd te halen. Het is onwijs zonde als mensen staan te popelen om te werken, maar dit niet mogen."

IND zoekt nieuwe collega's
Een woordvoerder van de IND laat weten dat ze begrijpt dat vluchtelingen duidelijkheid willen, maar dat de behandeling van asielaanvragen “een ingewikkelde logistieke puzzel” is.
Dit komt door een groeiend aantal asielaanvragen in combinatie met een personeelstekort. “Van de asielaanvragen die nu in behandeling zijn bevindt ruim een derde zich buiten de wettelijke beslistermijn van zes maanden. We zijn hard op zoek naar nieuwe collega’s die ons onder meer kunnen helpen in het hoor- en beslisproces. Daarnaast werken we waar mogelijk slimmer. We doen er alles aan om te voorkomen dat asielzoekers te lang moeten wachten op een besluit, maar kan dit helaas niet altijd voorkomen.”

 

 

Discussieer mee