U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Vijf inwoners krijgen een lintje, één van hen is LEO Middelsé-vrijwilliger

Vijf inwoners van de gemeente Leeuwarden hebben vanochtend te horen gekregen dat zij een lintje tegemoet kunnen zien. Het gaat om Anne Sjoerd Bakker, Anton Doele en Jan Waterlander uit Leeuwarden en Aesger Stienstra uit Oude Leije en Jacob de Vries uit Reduzum. Bakker is medepresentator van het kerkelijke programma 'Geloof, Hoop en Liefde' dat op woensdagavonden op LEO Middelsé FM te horen is.

Burgemeester Buma belde de vijf inwoners vrijdagochtend op. Bakker, Doele en De Vries kregen te horen dat zij benoemd zijn tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Stienstra en Waterlander tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een uitreiking zit er voorlopig niet in. Het vijftal krijgt het lintje op een later te bepalen moment.

Bakker doet onbetaald werk voor LEO Middelsé, kerk en wijk
Anne Sjoerd Bakker (1966) is één van de Leeuwarders die zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is vrijwilliger voor LEO Middelsé FM, algemeen bestuurslid van Stichting Cultuur Centrum, secretaris van de lokale werkgroep van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en secretaris van Wijk- en Speeltuinvereniging Gerard Dou. De Leeuwarder is ook lid van het Wijkpanel Huizum-West.

Bakker zit sinds 2005 in het bestuur van Stichting Cultuur Centrum. Hij zorgt voor de dagelijkse organisatie, stuurt de vrijwilligers aan en doet de administratie. Bij de werkgroep van het NBG gaat het om de organisatie van activiteiten voor meerdere kerken rond de Nationale Bijbelzondag.

De Vries zet zich in voor Reduzum, Idaerd en Friens
Jacob de Vries (1957) is penningmeester van Swin Swette (de culturele commissie van Plaatselijk Belang, red.), penningmeester voor 'Herdenking en Viering Bevrijding' in Reduzum, Friens en Idaerd en voorzitter van Uitvaartvereniging De Laatste Eer. De Reduzumer leverde een bijdrage aan de culturele activiteiten van Swin Swette, omdat hij muzikant is, en zorgt voor de contracten met optredende artiesten.

De Vries bekleedde in het verleden het penningmeesterschap voor de Reduster Merke. En hij speelde in 2018 een rol in de productie 'Oeds fan Fierwei' die in Reduzum werd opgevoerd. Het was een voorstelling in het 'Under de Toer'-programma van Culturele Hoofdstad.

Doele heeft hart voor kerk, muziek en Camminghaburen
Anton Doele (1946) is al jaren jongerenvrijwilliger bij het Kerkgenootschap. De Leeuwarder is voorzitter van Stichting Leefbaarheid Camminghaburen, secretaris van Wijkpanel Camminghaburen en interim-bestuurslid van Beheerstichting Camminghaburen. Hij zette zich in het bijzonder in voor de komst van het multifunctionele wijkgebouw in Camminghaburen. Dat deed de Leeuwarder als bestuurslid van Stichting Wijk (voorheen Wijkvereniging Camminghaburen).

Doele was in het verleden voorzitter van Wijkvereniging Westeinde. Hij was secretaris en muzikant van Kurios Kombo, actief voor de vakbond voor de piano- en orgelbranche en bekleedde ook bij andere wijkverenigingen een bestuursfunctie.

Stienstra is het gezicht achter de dorpskrant
Aesger Stienstra (1949) is één van de twee inwoners die zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij maakt al 47 jaar de dorpskrant van Oude Leije, 'De Pet'. Dit is de belangrijkste nieuwsvoorziening voor het dorp. Stienstra is ook secretaris van en drijvende kracht achter het genootschap 'Nederland/Israël'.

De inwoner van Oude Leije was in het verleden mede-organisator van meerdere evenementen in zijn woonplaats en hij zette kosteloos zijn achtergrond als bouwkundig tekenaar en architect in. Dat gebeurde onder meer voor de verbouwing van dorpshuis Ons Gebouw in Oude Leije, voor Aanloophuis Leeuwarden, voor bouwprojecten van World Servants en voor de Vrije Evangelische Gemeente in Oudebildtzijl.

Waterlander krijgt lintje voor raads- en vrijwilligerswerk
Jan Waterlander (1950) is bekend als voormalig Statenlid van de provincie Fryslân. De Leeuwarder werd vorig jaar - bij zijn afscheid als Statenlid voor 50PLUS - benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau volgt nu voor zijn voormalige raadslidmaatschap van de opgeheven gemeente Littenseradiel en voor zijn vele vrijwilligersfuncties met een link naar politiek en sport.

Waterlander was tot 2010 de directeur van de opleiding sport en bewegen van het Friesland College. En er was een hele waslijst aan vrijwilligersfuncties. De Leeuwarder was voorzitter van de raad van commissarissen en bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk, voorzitter van de Nederlandse Badminton Bond, voorzitter van Sport Fryslân en voorzitter en penningmeester van Stichting Dorpswurk in Raerd.

Het voormalige Statenlid bekleedde ook bestuursfuncties voor ‘zijn’ politieke partij 50PLUS en voor meerdere sportgerelateerde organisaties.

Discussieer mee