U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Vijf miljoen van provincie voor gebiedsontwikkeling WTC 

Het dagelijks bestuur van de provincie Fryslân stelt onder voorwaarden geld beschikbaar voor het opwaarderen van de omgeving van het WTC in Leeuwarden. Hiervoor is vijf miljoen euro gereserveerd. Het geld gaat naar zaken als het parkeerterrein en de infrastructuur. Met de voorgenomen provinciale bijdrage is de businesscase rond van het totale gebiedsontwikkelingsproject rond het WTC.

Sportclub Cambuur, de gemeente Leeuwarden en andere partners ontwikkelen samen een nieuw voetbalstadion met diverse horeca-, winkel- en leisure-mogelijkheden. ROC de Friese Poort wordt één van de hoofdhuurders. Samen met de gemeente draagt de provincie bij in de infrastructuur en de inrichting van het gebied. De provinciale bijdrage is nadrukkelijk niet bedoeld voor de bouw van het stadion zelf.

De provincie staat positief tegenover de plannen. Ze betekenen een kwalitatieve impuls voor dit gebied. Bovendien brengen ze door het verplaatsen van bijvoorbeeld bestaande winkels naar het WTC-gebied ook op andere plekken in de stad nieuwe ontwikkelingen op gang. Uiteraard moeten deze ontwikkelingen passen binnen vastgestelde ruimtelijke kaders en afspraken. Dit betekent dat er geen uitbreiding van vierkante meters detailhandel mag plaatsvinden. Dit wordt uiteraard getoetst in bijvoorbeeld de bestemmingsplanfase. Daarbij kijkt de provincie ook zeker naar de belangen van de bestaande winkelvoorzieningen in de omgeving.

De provinciale bijdrage van maximaal vijf miljoen is in lijn met de uitgangspunten van de Samenwerkingsagenda 2013-2025 tussen de provincie en Leeuwarden. Provinciale Staten beslissen in een later stadium om het geld definitief te reserveren.

Discussieer mee