Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Vijf partijen in gemeenteraad willen spoeddebat over weigeren uitfans bij Cambuur

Vijf partijen in de gemeenteraad van Leeuwarden willen een spoeddebat over het weigeren van uitfans bij thuiswedstrijden van SC Cambuur. Het gaat om Lijst058, Forum voor Democratie, ChristenUnie, D66 en de FNP.


Burgemeester Buma besloot vorige week om de rest van het seizoen geen supporters van uitspelende ploegen toe te laten in het Cambuurstadion. Dat deed hij naar aanleiding van ongeregeldheden na de Friese derby, in goede week geleden.

De burgemeester zegt de veiligheid van uitfans niet te kunnen garanderen. Het besluit van Buma is daarentegen een stap te ver, zegt fractievoorzitter Otto van der Galiën van Lijst058. Hij had graag gezien dat er onder andere eerst met de voetbalclub was overlegd.

Handelskader
"Je hebt als gemeente met alle gemeenten waar een betaalde voetbalclub is, een handelskader afgesproken. Dat is er juist voor bedoeld om voor dit soort situaties een oplossing te vinden. Dat handelskader is hier gepasseerd."

Het verzoek om het besluit te herzien is volgens Van der Galiën niet per sé om tot een andere uitslag te komen: "Als het in overleg zou zijn besloten, zou ik er vrede mee hebben gehad. Cambuurfans moeten ook bij hunzelf te rade gaan. Wat er gebeurd is, is gewoon niet goed te praten. Maar je straft nu mensen die part noch deel hebben aan wat er gebeurd is."

Het verzoek voor het spoeddebat moet nog goedgekeurd worden. Als het doorgaat, staat het komende maandag op de agenda. Ondanks dat de partijen die het debat aan hebben gevraagd een minderheid in de raad hebben, denk Van der Galiën dat er meer steun komt voor het voorstel mocht het zover komen. "Als er een oproep komt tot heroverweging van dit besluit verwacht ik wel dat er een meerderheid van de raad voor zal zijn."

 

Discussieer mee