Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Vluchtelingen en vrijwilligers in Leeuwarden nemen weemoedig afscheid van taalles

Met pizza en muziek namen vrijwilligers en vluchtelingen afscheid van elkaar na een jaar lang Nederlandse taalles. Zo'n 60 vrijwilligers leerden bijna 300 vluchtelingen uit het WTC in Leeuwarden de Nederlandse taal.

De lessen werden georganiseerd door Stichting Solidair Fryslân, op een locatie aan de Edisonstraat in Leeuwarden. "Het is begonnen in coronatijd met taalwandelingen, omdat er anderhalve meter afstand gehouden moest worden en je niet in grote groepen bij elkaar mocht komen", vertelt activiteitenbegeleider Marianne Landheer van de stichting.

Vanaf het begin was het populair en daardoor groeide het uit tot taallessen. "De een komt iedere dag, de ander komt een keer in de week."

Meer dan taalles

Later werd er in groepjes les gegeven. Volgens vrijwilligers was het meer dan taalles alleen. "We gingen na die tijd ook wel tafeltennissen en men kon er ook sporten. Voor veel vluchtelingen was het fijn om even het WTC uit te zijn, even ontspannen en de zinnen verzetten", zegt een van de vrijwilligers.

Een van de leerlingen komt uit Syrië. Hij vertelt dat de Edisonstraat voor hem echt als een thuis voelde. "Ik vind de mensen en vrijwilligers in Leeuwarden heel aardige mensen. Het voelt als mijn familie. Ik probeer Nederlands te leren. Hartelijk bedankt voor al deze mensen."

De taallessen houden waarschijnlijk niet helemaal op, maar krijgen een vervolg als de nieuwe opvang in Heliconstate opent. Hoe precies, dat is nog niet bekend.

 

Discussieer mee