Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Voldoende geld voor beter hek dierenweide Stiens: "Ongelooflijk mooi om te zien"

Het geld voor een nieuw hek om de dierenweide in Stiens is binnen. Zaterdag klommen kinderen over het hek, waarna ze de dieren mishandelden.

De groep kinderen van tussen de 10 en 12 jaar gooide met kluiten en stenen naar de eenden en hun kuikentjes. Een aantal dieren liep daardoor verwondingen op. Eén eendje werd meegenomen, dat is later dood teruggevonden.

Ogen eruit
Robin Heida van de dierenweide was ontdaan door wat hij op de camerabeelden zag: "Het is verschrikkelijk dat kinderen van die leeftijd hiertoe in staat zijn. Ik probeer altijd de jeugd erbij te betrekken en dan krijg je dit, daar doen we het niet voor." Volgens Heida zijn vrijwel alle kinderen inmiddels geïdentificeerd.

Heida heeft wel een idee waarom de kinderen het hebben gedaan. "We hebben al eens eerder wat meegemaakt met vernielingen van nesten. Toen ben ik met de betreffende kinderen in gesprek geweest om bewustzijn te creëren. Sommigen gingen eroverheen omdat anderen het ook deden. Het is gewoon groepsdruk. Dat is triest."

Met de dieren gaat het naar omstandigheden goed. "Al merk je nog wel dat de dieren in shock zijn. Een eendenkuiken heeft zijn ogen eruit. Daar zijn stenen en kluiten op gegooid. Hij is totaal verminkt, het is even afwachten hoe het gaat, anders moet hij uit zijn lijden worden verlost."

'Niet zomaar een dierenweide'
Na de mishandeling is er een doneeractie opgezet voor een beter hek. Dat moet vandalisme in de toekomst voorkomen. Voor het hek was 700 euro nodig, maar de teller staat nu al op meer dan 1600 euro.
"Het is ongelooflijk", zegt Heida.

"Deze dierenweide is niet zomaar een dierenweide. Het is een superbelangrijk onderdeel van Stiens. De ouderen uit Skilhiem (een woonzorgcentrum) komen er elke dag voor een praatje. De mensen waarderen dat. Met de crowdfundingsactie laten mensen zien dat ze er trots op zijn en dat ze mee willen helpen."

Over twee weken wordt het nieuwe hek geplaatst. Daarnaast komen er extra camera's en wordt er een schrikdraadinstallatie geplaatst.

Discussieer mee