U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Voorbereidingen begonnen voor War Room van Us Heit in HCL

Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) is bezig met voorbereidingen voor de expositie ‘War Room van Stadhouder Willem Lodewijk, held uit Fryslân tijdens de Opstand’, die in de periode juni-december te zien zal zijn.

 

De aanleiding hiervoor is dat het in 2020 vierhonderd jaar geleden is dat de Friese Vader des Vaderlands in Leeuwarden overleed. Op initiatief van Stichting Nassau en Friesland wordt daarom een herdenkingsjaar georganiseerd met diverse activiteiten.

Als het over de Tachtigjarige Oorlog gaat, dan komt Fries stadhouder Willem Lodewijk (1560-1620) nauwelijks in de geschiedenisboeken voor. Zijn neef prins Maurits, zoon van Willem van Oranje, wordt daarentegen vaak genoemd. Want was hij niet degene die het onverslaanbaar geachte machtige Spaanse leger versloeg? Maar, prins Maurits werkte nauw samen met Willem Lodewijk. Zonder de innovatieve militaire tactieken van Us Heit uit Leeuwarden, hadden de Nederlandse opstandelingen nooit zo succesvol kunnen zijn. En had de geboorte van Nederland nooit plaats kunnen vinden. Vandaar dat Historisch Centrum Leeuwarden de Friese Vader des Vaderlands met een expositie in het zonnetje gaat zetten.

Miniatuur belegering door Us Heit

Publiekstrekker van de expositie wordt een diorama van het Beleg van Coevorden in 1592, dat onder aanvoering van Willem Lodewijk en Maurits plaatsvond. Bij deze Staatse overwinning waren de legerhervormingen van de Friese stadhouder van cruciaal belang. Het miniatuur slagveld zal uit maar liefst 350 kleine tinnen soldaatjes bestaan. Deze worden momenteel stuk voor stuk met de hand beschilderd door leden van Spellenvereniging UCP Leeuwarden.

De mini-belegering zal bezoekers een beeld geven van de Staatse strijd tegen de Spanjaarden en de rol die de Friese stadhouder uit Leeuwarden daarin speelde. Hoe moet je een vestingstad belegeren? Welke wapens gebruik je? Wat is de functie van schansen en linies? Hoe transformeer je een ongeregeld zooitje huurlingen in een professioneel en doeltreffend leger?

De miniaturen passen uitstekend bij het leven van Willem Lodewijk. Hij was een zoon van de broer van Willem van Oranje en werd opgevoed met het idee dat hij later legeraanvoerder zou worden. Net als andere adellijke jongetjes in de zestiende eeuw. Het van jongs af aan oefenen met wapens was toen heel normaal, evenals het spelen met tinnen soldaatjes, om zo militaire vaardigheden en strategieën te trainen.

Discussieer mee