Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Wat heeft Roze Zaterdag in Leeuwarden opgeleverd?

Het jaarlijkse evenement Roze Zaterdag werd afgelopen zaterdag in Rotterdam gehouden. Leeuwarden was vorig jaar gastheer van dit feest om de acceptatie van homo's, lesbiënnes, transgenders en andere seksuele minderheden op de kaart te zetten. Wat heeft dat opgeleverd?

"Ik kan zeggen dat we in aanloop naar Roze Zaterdag bij Tûmba vorig jaar echt merkten dat mensen er heel veel behoefte aan hadden", zegt Mirka Antolovic van Discriminatie Meldpunt Tûmba. "We dachten toen: gezien de cijfers en al onze inzet zal de acceptatie wel beter zijn. Maar helaas horen we andere verhalen waaruit blijkt dat dat niet zo is."

Toename in aantal meldingen
In 2021 deden 30 mensen melding bij het centrum van discriminatie op basis van seksuele voorkeur. In 2020 waren dat er nog negentien. Toch betekent dat volgens Antolovic niet dat de discriminatie is toegenomen. "Het kan ook zijn dat ze ons beter weten te vinden."

De meeste meldingen komen van incidenten op straat. "Dat mensen onheus bejegend worden. Helaas kunnen wij nog steeds niet hand in hand over straat lopen met iemand van hetzelfde geslacht. Dat is nog niet geaccepteerd en nog niet genormaliseerd. Dus de meeste meldingen gaan over burenruzies en uitschelden op straat."
poster

Wat heeft Roze Zaterdag opgeleverd?
Brenda de Groot van het COC, de belangenbehartiger van lhbti'ers, merkt ook dat de noodzaak van Roze Zaterdag er nog steeds is. "Er zijn nog steeds incidenten. Vlaggen die worden weggehaald, Jongeren die door ouders het huis uit worden gezet, mensen die door de buren worden weggepest", aldus De Groot.

Volgens haar is het daarom belangrijk dat evenementen als Roze Zaterdag worden georganiseerd. "Vooral voor de zichtbaarheid. Daardoor gaan mensen erover nadenken en uiteindelijk ook meer informatie opzoeken. Jongeren kunnen dan denken: 'Hee, ik ben niet anders. Ik ben niet gek. Dit ben ik. Ik kan bij mensen terecht'."

Maar uiteindelijk was het effect van de Roze Zaterdag in Leeuwarden in haar optiek voor een groot deel slechts tijdelijk, volgens De Groot. "Je leeft een paar weken op een roze wolk. Dat was heel mooi. De sfeer op het evenement was ook erg goed. Maar je merkt dat daarna, als je van die roze wolk af bent, dat dat oplost en dat je dan weer bij de realiteit terugkomt. Dat je dan toch die dingen nog steeds ziet."

Happy
Lenie Lap, een prominent figuur in de Friese regenboogwereld, heeft veel positieve gevoelens overgehouden aan Roze Zaterdag in de Friese hoofdstad. "Het was echt een geweldige dag", zegt Lap uit Wetsens. "Op zo'n dag voel je je erg happy. Het is een feestdag."

Het heeft volgens haar dan ook veel opgeleverd voor de regenbooggemeenschap. "Een moeder met twee kinderen die bij de regenboogfamilie hoorde, vertelde mij dat ze door de Roze Zaterdag als familie weer herenigd zijn Het contact met een broer is hersteld. Dat raakt me. Ik weet van meer mensen dat, toen ze uit de kast kwamen, gezinnen uit elkaar vielen. Het is geweldig, dat het door de Roze Zaterdag goed gekomen is."

Niet meer nodig?
Lap, werkzaam in het onderwijs, merkt dat bij jongeren de acceptatie groter is. Maar of er ooit een tijd komt dat Roze Zaterdag niet meer nodig is? "Dat is een lastige", zegt Lap.

"Het zou mooi zijn als iedereen bij de regenboogfamilie hoorde en dat we er niet meer over hoefden te praten. Maar of dat ooit zover komt? We zijn allemaal mensen met elkaar. Alles wat anders is, is iedere keer weer een probleem", besluit Lap.

Discussieer mee