U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Wegdromen bij Golfbrekers op station Leeuwarden

Een schilderij gemaakt op meer dan 300 keramische tegels. Waar je bij weg kunt dromen net zoals je dat bij een treinreis kunt doen. Waar de tijd tussen droom en werkelijkheid even verdwijnt. Speciaal voor station Leeuwarden is zo’n kunstwerk gemaakt. Golfbrekers is de naam. Op vrijdag 18 oktober is de onthulling.  Het kunstwerk is gemaakt door Arjan van Helmond, winnaar van de Jeanne Oosting prijs voor schilderkunst.

In samenwerking met Pieter Kemink van Koloriet en tegelzetter Andries Planting is de wand bij de zij-ingang en de wand bij de wachtruimte van het station omgetoverd tot een prachtig schilderij gemaakt op keramische tegels.

Bovenstaande foto toont een impressie van het schilderij. De foto is gemaakt door Arjan van Helmond.

Arjan van Helmond (1981) woont en werkt in Amsterdam. Zijn schilderijen zijn vertegenwoordigd in nationale en internationale kunstcollecties en in 2017 ontving hij de Jeanne Oosting Prijs voor schilderkunst. Van Helmond schilderde 'Golfbrekers' in drie delen op meer dan 300 tegels voor de onlangs verbouwde entree van het station. Hij ontwikkelde hiervoor samen met keramiek-specialist Pieter Kemink een bijzonder procedé tijdens zijn verblijf in Le Maupas, centre  for ceramic art and design in Frankrijk.  Andries Planting heeft de tegels gezet. Van Helmond realiseerde het kunstwerk in opdracht van NS Stations en is geadviseerd door de kunstcommissie voor stations. Het werk is mede tot stand gekomen met hulp van het Mondriaanfonds.

Op station Leeuwarden spoelen dagelijks duizenden reizigers uit alle windstreken aan, en anderen meren weer af op weg naar Groningen, Harlingen of het zuiden. Dit komen en gaan, tussen de intimiteit van thuis en het avontuur van de einder, was één van de inspiratiebronnen van Arjan van Helmond voor het kunstwerk 'Golfbrekers'. Het werk bestaat uit twee grote panorama’s van een dromerige zee. De titel verwijst naar de bloemvormen, die je hier in de branding en op het strand ziet; een aangespoelde herinnering aan een andere plek of moment, die zich plotseling aandient. Waar je bij weg kunt dromen net zoals je dat bij een treinreis kunt doen. Waar de tijd tussen droom en werkelijkheid even verdwijnt. Hier staat het symbool voor de plek waar de reis juist begint of, soms met energiek geraas, dan weer in een rustige golf, eindigt op het strand.

Discussieer mee