U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Werkgroep Toegankelijk Grou maakt dorp bereikbaarder

Van 7 tot en met 11 oktober is het de week van de Toegankelijkheid. Tijd om de Werkgroep Toegankelijk Grou aan u voor te stellen.

De werkgroep Toegankelijk Grou is ontstaan uit het project GROU2030 en is er voor (en door) mensen die vanwege een beperking problemen ondervinden met de toegang van voorzieningen in het dorp. Het doel is om knelpunten te signaleren, hierover gevraagd en ongevraagd te adviseren en bij zowel nieuwbouw als bestaande situaties mee te denken. De werkgroep werkt samen met de Werkgroep Toegankelijk Leeuwarden.

Renny: “We zijn nu ongeveer een jaar actief en hebben eerst aansluiting gezocht bij de werkgroep in Leeuwarden omdat zij met hun aanpak al veel successen hebben geboekt. Het eerste en ook meest belangrijke doel waarmee we aan de slag zijn gegaan was, en is nog steeds, mensen in je omgeving bewust te maken van het feit dat toegankelijkheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Om zich eens te verplaatsen in iemand met een beperking (slechtziend, slechthorend, slecht ter been) . We hebben hiervoor een flyer laten ontwikkelen en die is op diverse locaties in Grou verspreid”.

Vorig jaar heeft de werkgroep in verband met Culturele Hoofdstad 2018 de evenementenin Grou gecheckt op informatie over hun toegankelijkheid. Daarna zijn enkele straten en stoepen getoetst op rolstoeltoegankelijkheid. De tekortkomingen (o.a. ontbrekende op- en afritten van de stoepen in de Gruttostraat, Lyts Blijema en Ghalinga) zijn gemeld en aangepakt door de gemeente. Ook zijn de openbaar toegankelijke invalidentoiletten in het dorp geinventariseerd en doorgegeven aan het Infopunt Grou. De volgende stap is het schouwen van horeca en winkels.

Meld ontoegankelijke situaties
Grou is leuk, maar laten we het nog leuker maken voor iedereen, aldus Stien.  Haal niet je schouders op over een slecht onderhouden trottoir vol hindernissen. Deel je twijfels over gebrekkige informatievoorziening in bijvoorbeeld openbaar vervoer of sportaccommodaties. Merk je dat er ergens in het dorp iets beter kan qua toegankelijkheid? Kleine moeite, mail ons!

Wil je ook actief meewerken aan een toegankelijker dorp? Meld je dan aan.
toegankelijkgrou@gmail.com

Op de foto ziet u Renny Ausma (initiator), Stien de Vries, Anne Krist en Ritske van der Meer.
Anke van de Lageweg ontbreekt op deze foto. Foto: Toegankelijk Grou

Bron: grousters.nl

Discussieer mee