U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Wethouder van Gelder trapt WorldFoodWeek af met onthulling van bijzonder Friese kunstinstallatie

Wethouder Herwil van Gelder onthult samen met het bestuur van NHL Stenden Hogeschool op maandag 14 oktober een bijzondere kunstinstallatie in de centrale hal van NHL Stenden in Leeuwarden.

Met deze onthulling wordt meteen de WorldFoodWeek in Fryslân officieel geopend. De installatie bestaat uit de kunstwerken van Friese creatieve talenten die in beeld hebben gebracht wat we vandaag op ons bord scheppen.  De kunstinstallatie wordt gedurende de WorldFoodWeek op verschillende locaties getoond. Tijdens de opening gaan de bestuurders in gesprek met de kunstenaars en studenten over de rol van voedsel in ons dagelijks leven. En de impact die dat heeft in Friesland.

WorldFoodWeek

Onder de naam Sipelsop (Fries voor uiensoep) onderzoeken tien kunstenaars wat we vandaag de dag eten. Zo kunnen we nadenken over of het beter en anders kan. Sipelsop is niet voor niets als symbool gekozen. Friese uien zijn tenslotte lokaal geteeld, gezond en betaalbaar.

Een ander belangrijk onderdeel van het kunstproject is een massale fotoflashmob. Alle Friezen kunnen op 14 oktober om 18 uur via de website www.sipelsop.frl een foto uploaden van wat er op dat moment op hun bord ligt. De vele foto's vormen zo een goed beeld van wat Friesland vandaag op het bord schept en zijn later onderdeel van de kunstinstallatie.

De kunstenaars
De Friese kunstenaars die hebben meegewerkt aan de kunstinstallatie zijn:

  • Willie Darktrousers is een muzikant, zanger, illustrator en performance kunstenaar uit Donkerbroek. Voor dit werk vergelijkt hij het verzamelen van de mens in de trein met de gebruiken van de oorspronkelijke Zuid-Amerikaanse bevolking rondom het verzamelen van hun voedsel.
  • Diede Visser is beeldmaker. Voor Sipelsop is ze naar een melkveehouder gegaan, waar ze onderzoek deed naar de cyclus van een melkkoe.
  • Sytse Jansma is schrijver en dichter. Daarnaast is hij ook beeldend kunstenaar en filmmaker. Sytse heeft onderzoek gedaan naar het oeroude Friese recept ‘eartesop’, oftewel snert.
  • Jornt & Rutger van de Bruine Fruitschaal ontwerpen en maken frituursnacks. Ze deden onderzoek naar het eten in ziekenhuis Nij Smellinghe.
  • Agnes Bakker wil mensen verbinden voor een duurzame wereld. Voor deze installatie heeft ze een individueel werk gemaakt. Gebreid van plastic supermarktzakken liggen er ‘heerlijk comfortabele’ kussens in de installatie.
  • Alex Wening zou zichzelf geen kunstenaar noemen, en maakt dingen vanuit intuïtie in verschillende soorten media. Voor deze expositie heeft Alex de Toko als uitgangspunt genomen.
  • Bram Zielman maakt poëzie, ergens tussen de polder en de kosmos. Daarnaast schildert hij. Voor Sipelsop ging hij langs bij het Leger des Heils.

Deze kunstinstallatie maakt deel uit van de World Food Week in Fryslân van 14 t/m 20 oktober. Deze week is een initiatief van Gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslân en Vereniging Circulair Friesland. De World Food Week maakt deel uit van het LF2028 programma.

Het gaat in de week over bewust genieten van eten dat het verschil maakt voor je gezondheid, het klimaat, de bijen en de boer. Rode draad van de week is het Dutch Cuisine manifest van SVH Meesterkok Albert Kooy. In de World Food Week vinden nog veel meer activiteiten plaats. Zie voor het hele programma en meer informatie: www.worldfoodweek.nl

Discussieer mee