Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Wethouder wil woningen in voormalig belastingkantoor Leeuwarden

Leegstaande kantoorpanden gebruiken als woonruimte. Dat zou wel eens kunnen helpen tegen het huizentekort, vindt wethouder Hein de Haan van de gemeente Leeuwarden.

De Haan denkt dan bijvoorbeeld aan het voormalige belastingkantoor aan de Tesselschadestraat in Leeuwarden. "Het staat leeg en het staat op een mooie plaats in het centrum van Leeuwarden, dus ik vind het een heel goed idee om het pand te transformeren tot woningen."

Geen noodopvang
Het gebouw verkeert na een brand in 2018 niet in goede staat. Het zou dus eerst opgeknapt moeten worden voordat er mensen kunnen wonen. Het gebouw kan dan ook niet dienen als woonruimte voor de vluchtelingen die nu nog in het WTC zitten. "Dit gebouw is niet geschikt voor noodopvang. Dat zijn andere zaken, maar in de woningmarkt heeft wel alles met elkaar te maken."

"Als we te weinig woningen hebben, dan kunnen de statushouders niet doorstromen. Dan raken de azc's vol en dan heb je noodopvang nodig", legt De Haan uit. "Volgens mij moeten we op alle vlakken schakelen: noodopvang, maar ook woningen. Dit gebouw zou daar geschikt voor gemaakt kunnen worden."

n het afgelopen jaar heeft de gemeente op deze manier al honderden nieuwe woningen gecreëerd, stelt De Haan. "Dat is een goede manier om niet direct het buitengebied op te fokken. Wij bouwen twee woningen in de stad voor één daarbuiten. Dat beeld is er niet altijd, maar dat is wel de verhouding", zegt de wethouder resoluut.

Discussieer mee