U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Wetsus acht dagen gehackt, losgeld betaald

Van maandag 3 februari tot dinsdag 11 februari 12 uur is het computersysteem van Wetsus (watertechnologie) gehackt. Als gevolg hiervan kon geen gebruik gemaakt worden van het computernetwerk en was Wetsus onbereikbaar per email en/of telefoon. De hacker heeft losgeld gevraagd en gekregen in bitcoins.

De hoogte van het geëiste bedrag geeft algemeen directeur Johannes Boonstra op advies van de politie niet prijs. "Dan help je de cybercriminelen om een soort prijslijst samen te stellen.’’ Uiteindelijk is er "een fractie’’ betaald van de 197.000 euro die de Universiteit van Maastricht moest neertellen, aldus Boonstra in de Leeuwarder Courant.

Maandag 3 februari verscheen op de centrale computer van Wetsus een plaatje van een klassiek doodshoofd met in het Engels de eisen van de hacher er onder. Wetsus heeft aangifte gedaan bij de politie. Ook de Universiteit van Maastricht die onlangs gehackt is geweest, heeft Wetsus geholpen. "Veel bedrijven schamen zich. Maar het kan echt iedereen overkomen. Als je vandaag 100 procent beveiligd bent, kun je dat morgen niet meer zijn. Volgens specialisten was onze bescherming up-to-date", aldus Boonstra.

 

Discussieer mee