U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO FM Kijk terug op LEO TV

Wijkpanel Binnenstad eert "overvallers" met portret

Er komt een groot graffitiportret van de knokploeg die tijdens de tweede wereld oorlog 51 verzetshelden bevrijdde uit de Blokhuispoort. Kunstenaar Roy Schreuder maakt in opdracht van het wijkpanel Binnenstad een afbeelding van het KP-team geschilderd op een paneel van 2,5 x 3,7 m. Het kunstwerk komt de hangen in de Blokhuispoort en wordt onthuld door Wethouder Henk Deinum en Gerrit Fokkema op 28 juni.

Op 8 december 1944 tijdens WO II vond in Leeuwarden een bevrijdingsactie plaats van gevangen genomen verzetsmensen uit de Blokhuispoort. Een speciaal Knokploegteam (KP) van het Friese verzet van ruim 40 man wist op slimme en geweldloze wijze 51 van hun verzetscollega’s te bevrijden uit Duitse handen. Een daad die nog altijd voortleeft in o.a. de film ‘De Overval’, een openluchtspel en in talloze boeken en verhalen. Ook bijzonder was dat de Duitse bezetter niet overging tot represaillemaatregelen.

Naar aanleiding van het Jaar van het Verzet heeft het Wijkpanel Binnenstad  graffitikunstenaar Roy Schreuder opdracht gegeven een kunstwerk te maken. Roy heeft een groepsportret van dit KP-team geschilderd op een paneel van 2,5 x 3,7 m. Deze graffiti afbeelding is binnenkort te zien op de historische locatie Blokhuispoort, nu in handen van BOEi (organisatie actief op het gebied van restaureren en herbestemmen van erfgoed). Afgebeeld op een muur van de voormalige luchtplaats achter het Alibi Hostel, die toegang geeft tot de nieuwe verfgewassentuin van Claudy Jongstra en Stefan Jaspers.

 

Discussieer mee