U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

'Ús Heit' herleeft op LEO Middelsé TV

Dit jaar 2020 is het precies 400 jaar geleden dat Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg (bij ons beter bekend als Ús Heit) overleed. Hij was stadhouder in Friesland tussen 1584 en 1620. Samen met Prins Maurits streed hij heldhaftig tegen de Spaanse overheersers. Ad Fahner en Jes Wassenaar gaan voor LEO Middelsé terug naar de Leeuwarder jaren van Ús Heit.

Ús Heit (1560-1620) zag het levenslicht in Dillenburg.  In 1584 werd hij stadhouder van Friesland . Hij trouwde in 1587 met Anne van Oranje, de dochter van Willem van Oranje, die al in 1588 overleed. Ús Heit zelf stierf in 1620. Ze zijn alle twee na hun dood bijgezet in de Grote- of Jacobijnerkerk.

In vier boeiende afleveringen van Ús Heit gaan stadskenners Ad Fahner en Jes Wassenaar dieper in op die Leeuwarder jaren van de stadhouder. Ze bezoeken eerst het Stadhouderlijk Hof waar Ús  Heit jaren heeft gewoond: ze nemen ons daarna mee naar zijn andere woningen aan de Weaze en aan de Grote Kerkstraat en bezoeken de Kanselarij waar de stadhouder veel werkzame uren doorbracht. In de Grote- of Jacobijnerkerk staan Ad en Jes uitgebreid stil bij de Nassaugraven waar zowel Ús Heit als zijn veel te vroeg overleden vrouw Anna zijn bijgezet.

De boeiende wandelingen en interessante verhalen van Ad en Jes zijn een must voor alle trotse Liwwadders.

De vier afleveringen zijn te zien op 13, 20, 27 maart en 3 april en beginnen steeds om 18.00 uur.

 

 

 

Discussieer mee