U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO FM Kijk terug op LEO TV

Word ook een ‘panoramist’

Hoe beleef jij het Friese Landschap? Deze vraag stelde Thea Gerritsen, voorheen humanistisch raadsvrouw, inmiddels gepensioneerd en initiatiefneemster van het Mienskipsprojekt Panorama Inside Out 2018 aan meer dan honderd mensen die voor lange of voor korte tijd betrokken zijn geweest bij de psychiatrie.

Bedoeling is om via persoonlijke associaties die de (ex-)cliënten hebben bij het Friese Landschap een groot panorama te maken. Hieraan wordt op zes plaatsen binnen de provincie gewerkt, waarvan twee in Leeuwarden en ook in Drachten, Heerenveen, Franeker en Sneek. In een aantal sessies worden de persoonlijke ervaringen op het doek verbeeld en kunstenares Baukje Spaltro heeft de artistieke leiding over het proces en resultaat. Het is de bedoeling dat de zes doeken deze zomer aan elkaar vast gemaakt worden in Franeker (Groot Lankum)

Het is heel laagdrempelig, iedereen mag meedoen. Het belangrijkste doel is mensen een goed gevoel bezorgen doordat ze misschien een talent ontdekken of plezier krijgen door gezamenlijk aan zo’n fantastisch project te kunnen werken. De publieke tentoonstelling deze zomer kweekt hopelijk begrip voor de beleving van mensen met een psychische kwetsbaarheid en doorbreekt daarmee ook het taboe wat er nog altijd heerst over het hebben van een psychische kwetsbaarheid.

Wil jij ook een ‘panoramist’ worden? Neem dan contact op via de website www.panoramafraneker.nl onder linkje ‘Meedoen?’
Foto: Wietse Hummel
Tekst: Jantsje Walstra

Discussieer mee