U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Zevenklapper dit seizoen voor trio Bergsma, Drent en Kootstra

De vrije formatiewedstrijden bij de heren hoofdklassers werd dit corona seizoen beheerst door het trio Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. Op de laatste door de KNKB georganiseerde vrije formatie dag in Franeker maakte trio Bergsma c.s. de zevenklapper vol.

De KNKB was de organisator van deze kaatsdag in Franeker voor zowel de dames als ook de heren hoofdklassers. De Bond vulde daarmee het gat na de afzegging van KV Foarut in Marsum. Het werd niet alleen een bijzondere kaatsdag voor de KNKB. Ook de kaatsers zelf maakten in Franeker gebruik van de huidige ‘rammelende kaatsregels’ bij in -en uitvallen van kaatsers. Terecht maakte organisator en KNKB directeur Marco Hoekstra daar tijdens de prijsuitreiking een opmerking over. “Daar zullen wij deze winter nog eens goed naar kijken.”

Voorbeeld: De Broadsjebakker uit De Kleine Hoogstraat Tjisse Steenstra beleefde in Franeker een wel heel aparte kaatsdag. Steenstra verloor kansloos in de eerste omloop (1-5 2-6) met zijn vaste maten Gert Anne van der Bos en Taeke Triemstra van Haye Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma. Als voorinse en als invaller voor Peter van Zuiden ging Steenstra met Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden met 1-5 2-6 nogmaals ten onder. In de finale werd Steenstra als opslager opgeroepen bij het duo Renze P. Hiemstra en Hans Wassenaar. Deze werd eveneens verloren en nu met 5-5 0-6. Steenstra moest daarin ‘de vlak voor de finale geblesseerd geraakte’-Roy van der Berg vervangen.

Tjisse Steenstra:

Roy van den Berg was als invaller/balkeerder opgeroepen bij Hiemstra en Wassenaar om de zieke Menno van Zwieten te vervangen. In de eindstrijd moest/wilde hij plaats maken voor Tjisse Steenstra. Roy van den Berg: “Ik ha it sels oanjûn. Renze sei noch, allinich asto dat 100% seker wolst, mar ik sei, sa hawwe jim mear kans.”

Roy van den Berg:

Van de elf vrije formatie wedstrijden wist trio Bergsma, Drent en Kootstra er zeven van te winnen. Was daarnaast nog een keer verliezend finalist en een keer derde. Hendrik Kootstra gaat met nog een d.e.l. partij, volgende week zondag op de Oldehovedag, voor het individueel jaar klassement. Kootstra heeft nu nog een punt meer (25) dan zijn vaste partuur maten Bergsma en Drent. In Sint Jacob was Kootstra derde.

De eerste omloop van de lijst verliep eenzijdig met twee partijen van 5-1 en twee met 5-2. Alleen de latere winnaars Bergsma c.s. ondervonden de nodige moeite tegen trio Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik van der Velde en Pieter Jan Leijenaar: 5-4 6-4. In de tweede omloop versloeg het succesvolle trio Tjisse Steenstra (invaller voor opslager Peter van Zuiden maar acterend voor in het perk) Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden richting douche gestuurd: 5-1 6-2. In de halve eindstrijd tegen Enno Kingma, Hessel Postma (invaller voor Kees van der Schoot) en Erwin Zijlstra werd rap een 5-1 voorsprong genomen. Na een paar foutjes kwam trio Kingma nog wel iets terug maar moest met 5-3 6-4 de vlag strijken.

Tegenstander Roy van den Berg, Renze P. Hiemstra en Hans Wassenaar bereikten soeverein de finale. Kende geen enkele genade voor trio Attema (5-2 6-2) en partuur Haye Jan Nicolay (5-2 6-0). Via een staand nummer en met invaller Tjisse Steenstra (foto 2e prijswinnaars) bleef het in de eindstrijd lang aan de goede kant van de telegraaf.  Ging het eerste bordje nog verloren, daarna pakte het een vlotte 3-1 voorsprong. Na een bovenslag van Kootstra op 3-2 6-6 was de partij weer in evenwicht. Na twee keer over de boven van Wassenaar en twee missers van Bergsma was er weer de voorsprong. Kwamen ook als eerste op de vijf eersten (5-4) maar trio Bergsma wist ook nu de koelte te bewaren. Na een trik trak situatie op 5-4 6-6 tikte Drent de bal over de boven naar 5-5. Drent stelde de zevenklapper veilig door vanaf de boven voor de kaats te retourneren.

Uitslag:

  1. Marten Bergsma, Dylan Drent, Hendrik Kootstra
  2. Tjisse Steenstra, Renze P. Hiemstra, Hans Wassenaar
  3. Enno Kingma, Hessel Postma, Erwin Zijlstra

Dames hoofdklas:

Tineke Dijkstra, Marte Altenburg en Louise Krol sloegen zich voor de tweede keer dit seizoen in de kransen. In de finale werd partuur Anna Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Harmke Siegersma met 5-1 6-0 verslagen. De derde prijs was voor trio Ilse Tuinenga, Imke van der Leest, Margriet Bakker. De laatsten waren in de eerste omloop met 5-3 6-6 te sterk voor viervoudig seizoen winnaar Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra, Marrit Zeinstra.

Uitslag:

  1. Tineke Dijkstra, Marte Altenburg, Louise Krol
  2. Anna Brecht Bruinsma, Anne Monfils, Harmke Siegersma
  3. Ilse Tuinenga, Imke van der Leest, Margriet Bakker

De dames hoofdklas partij welke volgende week in Holwerd gespeeld zou worden gaat niet door. Wellicht dat Goënga daarvoor zondag as nog in het ontstane gat springt. Anders sluiten de dames het seizoen af op de dames PC welke plaats vindt op 27 september in Weidum.

Volgende week zondag sluiten de heren hoofdklassers het seizoen af op de befaamde Oldehovedag op sportpark Sonnenborgh in Leeuwarden.

Discussieer mee