Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Ziekenhuis MCL staakt en Nij Smellinghe houdt ludieke acties voor een betere cao

Op 64 plekken in het land leggen ziekenhuismedewerkers deze donderdag voor een deel het werk neer. Van de Friese ziekenhuizen doet alleen het MCL in Leeuwarden mee aan de landelijke staking. Nij Smellinghe in Drachten houdt ludieke acties.

Het ziekenhuispersoneel eist een hoger loon, een lagere werkdruk en meer flexibiliteit bij het maken van de roosters. Medewerkers van ziekenhuis Nij Smellinghe sluiten zich aan bij de acties, maar leggen het werk niet neer. In plaats daarvan zijn er tal van andere initiatieven.

Zitactie
In Leeuwarden deden tientallen medewerkers mee. Zo was er een zitactie in de gang van het MCL en een protestmars om het ziekenhuis heen.

Volgens verpleegkundige Tjitske Pol is de rek eruit. "De werkdruk is heel hoog, we houden het nog maar net vol." Sommige medewerkers gaan daarom op zoek naar een andere baan of zijn ondertussen al weggegaan. "Dat is ontzettend jammer, want we kunnen alle handen aan het bed gebruiken." Als de ziekenhuismedewerken niet hun zin krijgen, volgen er in april en mei weer acties.

Voorzitter Patrick Vink van de Raad van Bestuur van het MCL staat achter de acties van zijn personeel. Volgens hem is er voornamelijk in de coronatijd veel van de medewerkers gevraagd. "Ze verdienen een goede cao. Punt." Zelf kan het MCL het niet meer betalen, het geld moet van de zorgverzekeraars en de overheid komen. Vink heeft met de actievoerders afgesproken dat ze de gezondheid van de patiënten niet in gevaar laten komen. Zo gingen belangrijke operaties donderdag wel door en was de spoedeisende hulp open.

Te laat
"Mede door de hoge werkdruk, zijn we te laat gestart met het actiecomité op te zetten", vertelt verpleegkundige Martine Jansma van het actiecomité van Nij Smellinghe. "Daardoor hebben we het draaiboek niet op tijd klaar kunnen krijgen."

Geplande afspraken en behandelingen gaan gewoon door in Nij Smellinghe. Toch zullen de medewerkers verschillende ludieke acties doen, zegt Jansma. "Om toch wel te laten zien dat wij de omliggende ziekenhuizen hierin steunen."
Het personeel zal elke dinsdag zoveel mogelijk in zwarte kleding op het werk komen, totdat het cao-akkoord er is. "We zitten natuurlijk wel met de hygiëne van de verpleegkundigen. We moeten in het wit aan bed staan, maar we kunnen wel denken aan zwarte sokken over de broeken en als het mogelijk is zwarte hemdjes onder de uniformen."


Ziekenhuispersoneel voert actie © Omrop Fryslân

Twee voor twaalf
Bij de hoofdingang en de ingang van de polikliniek wordt donderdag om twee minuten voor twaalf een ludieke actie gehouden. "We hopen dat er veel personeel uit het ziekenhuis komt, om zoveel mogelijk lawaai te maken."

Jansma sluit niet uit dat er toch nog stakingen komen in het Drachtster ziekenhuis. "Als ze niet met een goede cao komen, dan zullen we een goed draaiboek moeten opstellen en toch moeten gaan staken. We zitten tot aan het plafond en er moet nu echt wel actie ondernomen worden voor een goede cao met gunstige arbeidsvoorwaarden daarin."

De ziekenhuizen Antonius in Sneek en Tjongerschans in Heerenveen doen niet mee aan de landelijke staking.

Discussieer mee