U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Zo sociaal mogelijk in het nieuwe kattencafé Poespas Leeuwarden

Een kattencafé. Er zit er een in Amsterdam en Groningen, maar er komt er ook een in Leeuwarden. ‘’Kattencafé Poespas ’’  wordt zoals het lijkt in mei geopend. De naam zegt het eigenlijk al: het is een café in huiselijke sfeer waar je koffie of thee kunt halen en ongestoord kunt knuffelen met katten. Het café is toegankelijk voor iedereen.

IMG_0030

Hadewych de Rijk en Menno Schilstra (zie foto) gaan het kattencafé runnen. Ze zijn opgegroeid met katten, daar komt dan ook de liefde voor katten vandaan. ‘’Ik kan geen leven zonder katten voorstellen’’ zegt Hadewych. Het idee om een kattencafé op te zetten in Leeuwarden was nadat Hadewych vorig jaar november in Newcastle een kattencafé tegen het lijf liep. Ze besloot naar binnen te gaan en een praatje te maken. Het idee bleef in haar hoofd zitten. Zodoende werd het tijd om ook een kattencafé te realiseren in Leeuwarden, omdat deze er nog niet was. Ze hebben adviezen en tips ingewonnen toen ze op werkbezoek gingen bij het kattencafé in Amsterdam. Ze willen zich met dit café richten op het samenbrengen van mensen. De achterliggende gedachte van het café is daarom ook ‘zo sociaal mogelijk’.

Er zijn een hoop ideeën om het kattencafé sociaal te maken. Zo willen ze bijvoorbeeld een grote centrale tafel plaatsen. Wanneer iemand alleen het café bezoekt, is het soms lastig om contact te zoeken. Deze tafel moet daar verandering in brengen. Ook willen ze items verkopen van kleine bedrijven die gevestigd zijn in Leeuwarden. Het is niet alleen koffie en thee, ze willen ook een simpele lunch, koude drankjes, soep en bijvoorbeeld taart toevoegen aan de menukaart. De taart willen ze dan in samenwerking met Taart van Tonny verkopen, zodat ook hij mee kan profiteren. Ook willen ze mensen stimuleren om katten uit het asiel te halen. Dit gaan ze stimuleren door elke maand een kat aan te wijzen als ‘’kat van de maand’’. Dit zodat men kan zien wat voor moois het asiel heeft.

IMG_0222

Voor het kattencafé is het niet de bedoeling om je eigen kat mee te nemen. Dit wordt vaak gedacht. Het kattencafé beschikt zelf over katten. Deze katten worden uit het asiel gehaald. Wel gaat er een proces aan vooraf, want ze hebben wel katten nodig die geschikt zijn en een hoog knuffelgehalte hebben. Er staan acht tot tien katten op de lijst voor het kattencafé. Ook zal het café worden ingericht met schapenvachten, klimmuren en meer accessoires voor katten. Veel mensen zijn van mening dat een kattencafé vies is. Dit is echter niet het geval. De katten zijn in andere ruimtes dan waar het eten en drinken wordt bereid. De hygiëne staat hoog in het vaandel.

Het kattencafé wordt opgezet onder de vlag van Rondomzorg en gerund door Hadewych en Menno. Deze organisatie geeft zorg zoals begeleid/beschermd wonen, ambulante zorg, dagprogramma's en arbeids- en participatieplaatsen. Zo kunnen cliënten van begeleid wonen in het kattencafé het dagprogramma in de vorm van arbeid verrichten. Ook komen er boven het kattencafé vier plekken voor beschermd wonen beschikbaar.
Er worden nog geen uitspraken gedaan over het mogelijke pand. Dit wordt tegen de tijd bekend gemaakt. De verbouwingen zijn nog in volle gang en er moet nog heel wat gebeuren. Hadewych en Menno hebben er erg veel zin in. Ze zijn er dus nog niet, ook omdat er nog geld ingezameld moet worden. Voor het realiseren van het kattencafé zijn ze 20.000 euro kwijt. Dit is om het café in te richten, maar ook de horecakeuken en toiletten komen daarbij kijken. Het inzamelen van het geld gaat via een crowdfunding, via ‘’voorjebuurt’’.

Hielkje Wester, oprichtster van het kattencafé in Groningen, heeft onlangs een kattencafé geopend in Groningen. Mét succes, want het café zit vaak vol. Ze geeft mensen die een kattencafé willen oprichten als tip mee dat je het werk wat erbij komt kijken niet moet onderschatten. Met name de hygiëne. Ook geeft ze als tip mee dat je er voor moet zorgen dat er voldoende personeel op de vloer is.

Tekst en foto's: Lisanne van der Ploeg

De foto's van de katten zijn gemaakt in het kattencafé in Groningen

IMG_0306

 

Discussieer mee